Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Липсата на организация затруднява и пациенти и лекари

У нас няма ясно очертана пътека за пациентите болни с Ковид, каза в Денят започва д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. Не е много ясно за хората къде трябва да отидат и каква медицинска помощ могат да получат. Липсва организация на целия процес, действа се стихийно, кампанийно. Правителството няма план. Хвърлят се едни пари на едно място, после на друго място, без дори да се оцени какъв е ефектът от бързо нахвърлените мерки, обясни д-р Кацаров.

Разкриването на легла за лечение на Ковид болни във всички болници по заповед на министъра е в нарушение на медицинските стандарти. Това е в нарушение и на Националната здравна карта. Медицинските стандарти изискват определен вид специалисти да работят, а те ги няма в тези звена. Националната здравна карта забранява да се откриват нови отделения и нови дейности, коментира д-р Кацаров. Парите се определят на око, а това не може да бъде ефективно управление на системата. Според него тези ограничения трябва да бъдат премахнати, защото спъват дейността на лечебните заведения.
Дори здравната каса няма право в момента да сключи договор с такъв тип структури. Ние нямаме отговор на въпроса кой ще плати лечението на пациент, настанен в болница, която досега не е имала Ковид отделение и въобще не е имала договор със здравната каса за тази клинична пътека, допълни той. От години медицинските дейности не са остойностени.
Правителството не се подготви за тази ситуация. Здравната система се намира в лошо състояние от години и днес ще берем плодовете, добави д-р Кацаров.

Д-р Кацаров определи като грешка да се акцентира само на PCR тестове. По думите му, трябва да бъдат включени и другите видове. Тестовете трябва да са безплатни, иначе много хора остават недиагностицирани, защото не могат да платят. Освен това, тестовете имат смисъл, ако РЗИ проследи и постави под карантина всички контактни, за да прекъсне веригата на заразяване. РЗИ обаче няма капацитет да посети толкова много хора и така дадените пари за тестове са пари на вятъра.

Броят на починалите ще нараства. Леталитетът от Ковид се изчислява на 3-ма на 1000 души. Така че на всеки 1000, които са срещнали с вируса, се очаква трима да починат. Колкото по-голям е броят на заразените, толкова по-голям ще е броят на починалите.
Липсата на ясна организация на системата затруднява и пациентите, и лекарите, подчерта д-р Кацаров.
Целият разговор вижте във видеото.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up