Понеделник, Септември 20, 2021
Последвайте ни
Осъдиха лекар на една година условно за смърт на родилка във Видин

Окръжен съд – Монтана призна за виновен и осъди на една година „Лишаване от свобода“ условно лекар от Видин заради нарушени медицински стандарти при планова операция и причинена смърт на родилка, съобщиха от там. На 15 октомври 2017 г. в МБАЛ „Св. Петка“ – Видин, подсъдимият 62-годишен, тогава лекар – ординатор, акушер-гинеколог, като ръководител на операционен екип нарушил медицински стандарт „Акушерство и гинекология“ при извършване на трето по ред цезарово сечение на родилка при неяснота на оперативния риск и настъпили усложнения и не предприел навреме решение за повторна операция, от което последвали кръвозагуба и хеморагичен шок.

Лекарят нарушил и Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на отделението по АГ при МБАЛ „Св. Петка“ – Видин от раздела „Организация на диагностичната и лечебна дейност и на грижата за пациентите“ и не осигурил постоянно следоперативно наблюдение на жената, а реанимацията не била адекватна и своевременна.

Заради нарушените медицински стандарти, довели до смъртта на жената, като след деянието направил всичко, зависещо от него за спасяването на родилката, съдът осъди лекаря на една година „Лишаване от свобода“, като отложи изтърпяването на наказанието за срок от три години от влизането на присъдата в сила.

Той ще трябва да заплати и 2272,86 лв. - разноски по водене на делото, по сметка на ОД на МВР – Видин.

Делото е гледано в условията на съкратено съдебно следствие, като пред съда лекарят е признал изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, и е отказал да се събират други доказателства в съдебната фаза.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд- София в 15 дневен срок.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up