Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Съдът върна делото срещу проф. Асена Стоименова

Софийският районен съд (СРС) върна делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова на Софийската районна прокуратура (СРП) за отстраняване на съществени процесуални нарушения. Днес то влезе в съдебната зала, но не му бе дадено ход.
На проф. Стоименова е повдигнато обвинение за внасяне на тревога чрез две нейни интервюта, по БНР и БНТ, по време на извънредното положение заради пандемията от новия коронавирус.

В тях тя предупреждава за евентуален недостиг на лекарства заради масовото презапасяване, каквото се наблюдаваше в цял свят. Държавното обвинение се възползва от рядко прилагания текст от Наказателния кодекс, който предвижда затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. През месец април на Стоименова беше определена парична гаранция от 20 000 лева, която Софийският районен съд отмени с мотив, че е прекомерно тежка и заради общественото ѝ положение, и липсата на опасност да извърши друго престъпление.


„Ход на делото не следва да бъде даден, тъй като в предходната фаза на процеса са допуснати съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване правото на защита на привлеченото към отговорност лице", се каза в решението на СРС, взето днес.

Според държавното обвинение обаче тя е извършила две отделни самостоятелни деяния. Съдът обяви, че няма индивидуализация на всяко от тях и че обвинението е неясно, което е съществено процесуало нарушение, ограничаващо правото й на защита, но то е отстранимо. Затова делото бе прекратено и върнато на Софийска районна прокуратура. Определението може да се обжалва и протестира пред Софийски градски съд в 7-дневенн срок.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up