Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
Провeряват болницата във Велико Търново, заради смъртта на 19 годишното момче с коронавирус

След като бащата на момчето Иван Денев обвини екипа на лечебното заведение в прилагане на експериментално лечение без да е поискано съгласие за това, лошо отношение и липса на информация, министерството на здравеопазването е възложило на агенция "Медицински надзор" проверка на областната болница във Велико Търново "Д-р Стефан Черкезов" заради смъртта на 19-годишния Христо Денев от коронавирус. За проверка от страна на медицниския надзор настояха и от самата болница, 

19-годишният Христо е приет в болницата на 12 юли с положителен PCR и леки грипоподобни оплаквания, включващи температура и отпадналост. Преди това е провел неуспешно няколкодневно лечение с антибиотик, назначен от личния лекар, от което не настъпило подобрение. Първоначално Христо е бил приет в Covid-отделението на великотърновската болница, а в последствие – преместен в реанимацията и интубиран. В крайна сметка умира на 31 юли и става най-младата жертва на коронавируса у нас.
Случаят му беше даден от представители на медицинското съсловие у нас като пример за това, че дори млад човек без придружаващи заболявания може да почине от коронавирус. В медиите се появиха и множество публикации около евентуалното заразяване на момчето на абитуриентския му бал, които бащата отрича като неверни.

Без информирано съгласие и експериментално лечение ?

Бащата Иван Денев разказа пред телевизия 7/8, че синът му е бил лекуван с експериментално лекарство за ревматоиден артрит и автоимунни заболявания без да бъде взето задължителното информирано съгласие от него и близките му. Става въпрос за препарата RoActemra, за който на
29 юли излязоха данни, че във фаза 3 на изпитването му върху пациенти с коронавирус не постига целите за намаляване на смъртността и подобряване клиничния статус на пациенти с пневмония, в същото време има риск от тежки странични реакции. Поради липса на одобрени лекарства за коронавирус в момента всички препарати, които се прилагат на пациентите на практика са експериментални, за което е необходимо изискването на информирано съгласие. Денев твърди, че такова не е искано, а болницата е връчила със задна дата документи за подписване, които той е отказал да подпише. Извън самата терапия, Денев разказа, че от болницата са отказвали на близките информация за лечението и състоянието на сина им, отказвали са и консултации с други специалисти, които семейството е искало да ангажира със случая на сина им.

Младият мъж е лежал в лоши битови условия, като в последните дни преди преместването му в реанимацията е имало сигнали, че е объркан и нещо с него не е наред. Звънял е посреднощ на свои близки, говорейки неща, от които бащата си вади заключението, че момчето е имало халюцинации.

Момчето е звъняло 20 пъти на дежурния спешен телефон, докато е било в болница

В профила си във Фейсбук бащата Иван Денев разказа, че от телефона на сина си е разбрал, че през цялата последна негова нощ в Covid-отделението на 20-и срещу 21-ви юли той е звънял близо 20 пъти на дежурния спешен телефон за помощ, без да му е било обърнато внимание от дежурния персонал, като при някои позвънявания му е било директно затваряно.

Денев отправи критики и към шефката на на реанимацията на болницата д-р Сибила Маринова, която е едно от лицата на първа линия в борбата с най-тежките случаи на коронавируса у нас. Наскоро тя влезе в конфликт с инфекциониста доц. Атанас Мангъров, давайки го на на етичната комисия на Българския лекарски съюз заради изказванията му, че Covid-19 е обикновен грип.

От болницата във Велико Търново сами настояха за проверка на случая и призоваха обществото и медиите да оставят разслледването на компетентните органи: "Във връзка с последния случай на млад великотърновец, загубил битката с Covid - 19, който бе лекуван в болницата и широкия обществен отзук, който предизвика тази трагична новина, както и опитите за създаване на внушения, и манипулиране на истината чрез коментари в социалните мрежи и медии, ръководството на областната болница реши да сезира Изпълнителна агенция "Медицински надзор", която да извърши проверка по случая, за да бъдат изяснени всички обективни факти, информират от пресслужбата на лечебното заведение".
"Вярваме, че това е единственият начин истината да излезе наяве. Резултатите от проверката на проведеното лечение в болницата ще бъдат изнесени в публичното пространство и подробно оповестени. Дотогава считаме всички коментари по темата за неуместни и призоваваме обществото, и медиите да оставим разследването на компетентните органи", заявиха от лечебното заведение.

Източник: Mediapool

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Посветен · преди 1 години
  Проблемът е в компетентността на "компетентните органи", които ще проверяват случая. Още по-тежко е съмнението, дали ИА"МН" няма да упражнят правомощията си, за да заметат следите. ъпросната доктор Сибила Маринова и преди този случай е имала издънки, поради неправилна професионална преценка, сочеща към некадърност. Лошото е, че там в тази болница са навързани като свински черва и помежду си и с властимащи. Язък за момчето и за почернените родители
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Гост · преди 1 години
   Напълно сте прав. Проблемът е в болницата. Всеки който може да мърда - бяга в другите градове да се лекува.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up