Четвъртък, Февруари 25, 2021
Върховният съд утвърди задължителните ваксини

Върховният административен съд отмени като незаконосъобразно решението на Административен съд – Сливен, което в края на октомври миналата година обяви за дискриминационно изискването за поставяне на ваксини на децата като задължително за посещение в детска градина.Административното дело беше образувано по три касационни жалби, подадени съответно от директора на РЗИ – Сливен, Комисията за защита от дискриминация и министъра на здравеопазването.

 

Спорът засяга отказа на РЗИ – Сливен да допусне посещение в общинска детска градина на дете, на което не са поставени задължителните ваксини съгласно Имунизационния календар на Република България. Впоследствие неговите родители подадоха жалба за дискриминация пред Комисията за защита от дискриминация, която от своя страна не установи такава. Именно решението на КЗД впоследствие е атакувано пред Административен съд – Сливен, който приема наличие на дискриминация.

Върховните магистрати приемат, че изискването за представяне на данни от личния лекар за имунизационния статус на детето като условие за прием в детска градина няма дискриминационен характер, защото не противопоставя едни групи деца на други. То е насочено единствено към създаването на подходящи условия за осъществяване на установените и признати за законосъобразни от съда задължителни планови имунизации и реимунизации на деца, с оглед гарантиране изпълнението на конституционното задължение на държавата за защита интересите на децата и опазване на здравето и живота им.

Върховният административен съд приема, че предвидените в закона и в Наредбата задължителни имунизации се правят за предпазване на гражданите от заразни болести, които могат да прераснат в епидемии. Чрез тях държавата съхранява здравето и живота на всички български граждани, не само на тези, които подлежат на имунизация, аргументира се съдът и посочва, че задължителното имунизиране на определени лица срещу определени заразни болести е съобразено с изискванията на световните здравни организации.

Целта на закона е да не бъде поставено в риск здравето на гражданите като национален приоритет, гарантиран от държавата, включително чрез осъществяване на надзор над заразните болести, отбелязват още от там.

Решението на ВАС е окончателно

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Трябва ли да бъдат отворени ресторантите и заведенията на 1-ви март?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Георги · преди 6 месеца
  Ваксините са биологично оръжие за редукция на населението. Антибиотиците и хининът лекуват заразните болести, другото е умишлено уж за здравето ни, но е за прореждане на световното население
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Атанас · преди 6 месеца
  Във биологията ваксината е насилствена асимилация тоест нарушение на чл.29 на Конституцията така ,че ВАС да се дообразоват иначе ваксините да вируси които не мутират са добри но за вируси които мутират като грип и ковид19 са опасни щото не се знае с кой щамп ще се заразиш - хора ваксинирани за грип пак се разболяват от грип
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Мила · преди 6 месеца
  Монетата винаги има и две страни. Липсата на ваксинация също е била причина за редица здравословни проблеми.
  Важно е да се сметне и прецени риска, преди да се постави ваксина. Този риск е индивидуален за всеки организъм.
  Съгласна, че трябва да има фонд за обезщетения!
  Мила,
  https://profirms.bg/
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Росица · преди 7 месеца
  "... с оглед гарантиране изпълнението на конституционното задължение на държавата за защита интересите на децата и опазване на здравето и живота им."
  Виж ти!
  Това да го кажат на всички деца, които ваксините превърнаха невъзвратимо в инвалиди и на техните злощастни родители. За жертвите на ваксините завършили със смърт е вече прекалено късно!

  Пп. В България дори няма фонд за обезщетения от увреждания от ваксини, така както има такива във всички цивилизовани страни.

  Докога държавата България ще си затваря очите за тежките проблеми свързани с имунизациите, слугувайки чинно пред Биг фарма и техните финансови цели??
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up