Вторник, Април 13, 2021
Последвайте ни
Правителството и щаба повече пречеха

Правителството изостави управлението на кризата с КОВИД-19. Срокът на извънредното положение бе удължен с още 15 дни, а Ананиев преиздаде заповедите си. Повечето забрани са отменени, а за спазването на тези които останаха, почти никой не следи. Протестът срещу Правителството измести темата и свали членовете на щаба от екрана на телевизора. Спряха да се сипят черни поличби. Броят на положителните проби е по-голям от преди, но вече никой не му обръща внимание.

 

Системата се самоорганизира
Гражданите и лабораториите взеха нещата в свои ръце. Никой не чака направление, всеки сам избира къде и кога да се тества. Основната мотивация, вече не е страха от болестта, а преминаването на Българо-гръцката граница. Ако резултатът излезе положителен, бързо се прави тест в друга лаборатория. Ако той е отрицателен, вземаш втория фиш и заминаваш за Гърция.
Както е тръгнало скоро може да поставим рекорд по брой направени RT-PCR тестове на глава от населението. Всичко това става без никаква организация. За това и е неефективно. Наистина, ако не се поставят под карантина далите положителен резултат и не се проследяват и изследват контактните, няма никакъв смисъл да се хвърлят милиони за тестове, които отгоре на всичко са със 70% чувствителност, в най-добрия случай.

Щабът не липсва никому
Оказа се, че саморегулацията и самоконтрола са напълно достатъчни за справяне с инфекцията. На никой не у липсва щаба и безбройните брифинги, всяващи страх и паника. Напротив без тях, нещата като, че ли придобиха естествен вид и нормален характер. Животът се завръща към обичайните неща, а хората се заемат с решаването на важните въпроси, като този за оставката на Правителството и Главния прокурор.
Броят на настанените за болнично лечение е в порядъка на няколкостотин души, а тези в интензивните отделения няколко десетки души и това не заплашва здравната система. Никой не е чувал заповедта на Борисов за сформиране на щаба да е отменена, но и никой не е чувал последния да се е събирал или да е решавал нещо. И на никой не му липсва, забравиха го даже. Което вероятно е и обективна оценка за дейността му.

Всеки може да сгреши, а някой и да се покае  
Не е лошо, обаче като си слагал легла в арена Армеец, говорил си за чували с трупове и превръщане на детските площадки в морги, като си тормозел хиляди хора с КПП-тата и събиране на безсмислени декларации, като искаш извънредни правомощия за прокуратурата, която да се бори с вируса и си спрял цялата стопанска дейност в страната за два месеца, да се замислиш и да оцениш действията си.
Ако прецениш може и да се извиниш за някои от тях.
Това, което е видно и без бинокъл е, че гражданите се справят много по-добре с кризата сами, а изглежда Правителството повече им е навредило, отколкото помогнало.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up