Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Голямата тайна на ИАМН - PCR тест за сметка на пациента  и жалбите срещу това

PCR тест за прием в болница – незаконосъобразен според министерството, наложителен според някои болници и невъзможен за пациентите.
На фона на увеличаващия си брой случаи на коронавирусна инфекция, както и случаите на заразени медицински лица някои лечебни заведения взеха решение в болница да се постъпва само, ако пациентът преди това докаже, че не е болен.

Приблизително 100лв., за сметка на пациента се оказаха непосилни, особено за хората, които живеят с инвалидна пенсия от 200-300лв на месец.
Аргументите на лечебните заведения, че по този начин пазят живота и здравето и на пациентите, които обикновено са рискови и на персонала, който обикновено е недостатъчен, са верни, но и предизвикаха контра- въпрос: А какво гарантира на пациентите, че медицинския персонал няма да зарази тях, те защо не си правят тестове?
От министерството на здравеопазването обявиха, акта за незаконен, тъй като възпрепятства достъпа до лечение. Обявиха и че PCR тест, заплатен от пациента не може да е условие за прием в болница. Не казаха, обаче от кого трябва да е платен. Призоваха хората да подават сигнали и обещаха Медицински надзор да проверява.
Казусът е объркан. Тестовете са с около 70% чувствителност и с тях или без тях гаранция няма. Болниците са задължени да спазват заповедите на министъра. Той, въпреки че обяви за недопустимо PCR тестът да е условие за прием в болница, на 20 април е издал заповед, с нарежда:
„б) Засилване на триажа при планов прием на пациенти с насоченост към COVID-19 с цел недопускане разпространението на вътреболнични инфекции/инфекции, свързани с медицинското обслужване в лечебното заведение;
в) При поява на минимални симптоми за COVID-19 при вече хоспитализирани пациенти, същите се изолират в лечебното заведение и подлежат на лабораторно изследване..“
По какъв начин болниците следва да засилят триажа, без да направят тест за Ковид не става ясно. НЗОК не заплаща тест, следователно трябва да го заплати пациента. Министърът, обаче обяви това за противозаконно, без да предостави други варианти на лечебните заведения. Така вариантите останаха два или болниците да рискуват да се превърнат в огнища или да изискват тест за Ковид преди прием в болница и всяка реши сама за себе си. За пациентите и такъв избор нямаше.

Сигналите от пациенти първо отекнаха в медийното пространство още през месец април. В средата на юни, министерство на здравеопазването отново напомни позицията си, като уточни:
„Здравният министър е категоричен, че всички сигнали за отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение поради липса на PCR тест ще бъдат проверени и ще бъдат налагани санкции. До момента Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е започнала 7 проверки по подобни казуси, една проверка е приключила с наложена санкция и на лечебното заведение е разпоредено да възстанови на пациента взетите за PCR тест средства.“
Месец по-късно, обаче нямаме друга информация за това какво се случва със сигналите и проверките. Затова попитахме ИАМН – колко сигнала е получила по този казус, осъществила ли е проверки и какво е констатирала.
Тъй като от медицински надзор често ни отговарят, че не знаят, въпросът „колко сигнала са постъпили“, изпратихме и до министерство на здравеопазването.
От министерството ни отговориха, че до 26.06.20г. постъпилите сигнали са 35. ИАМН, обаче се оказа, че не са на ясно. Отговорът, който получихме от тях е повече комичен, но и много притеснителен, предвид, че това е агенцията, от която се очаква да осъществява контрол над нередностите.
„ Документите постъпващи в ИАМН се регистрират и класифицират според вида на документа и подателя. В използваната деловодна система от агенцията не са създадени регистрационни индекси за сигнали съобразно предмета на оплакване т.е за ИАМН е невъзможно да създаде справка по зададените критерии и в тази връзка ИАМН не разполага с търсената информация“
До тук от агенцията са ни отговаряли, че не разполагат с търсената информация, за това колко са областните координатори по донорство, защото същата информация не е създадена – тоест разбирайте няма такива, поне в списъците на ИАМН. По същият начин ни отговориха и на въпроса колко са регистрираните потенциални донори на периферни стволови клетки, защото тази информация разполагала болница Александровска, където е банката. И ако първият отговор, макар и недопустим е общонационален проблем, вторият е освен проблем на държавата е изключително показателен за атрофията на агенция, която беше създадена именно за да се подобри функционалността. Тогава ви разказахме, че има разминаване в броя на донорите регистрирани и у нас и тези, които са подадени към международната банка. От тогава до сега бройката не се е променила. ИАМН не са осъществили контрол, защото вероятно не знаят. А не знаят, защото не функционират правилно и са запоазнати с въпроси, които са тяхна отговорност по закон - да координират и контролират всички процеси свързани с трансплантации.
Горното не е минало, а настоящето на ИАМН, защото от последният и отговор стават ясни няколко неща.
Ако ИАМН казва истината, тогава значи на 17 юни министерството е излъгало. От къде те биха могли да знаят колко проверки са започнали и какви установени нарушения има, ако тази информация не съществува за ИАМН. Това също би означавало, че ако към едно лечебно заведение са подадени например 200 жалби за нещо недопустимо, агенцията няма да знае, защото не класифицира информацията така. Това на практика означава, че Медицински надзор, не упражнява кой знае какъв надзор.
Ако министерството не лъже, значи ИАМН лъже нас, че не може да създаде справка за 35 човека. Защо агенцията, която би трябвало непрекъснато да афишира проблемите в лечебните заведения, най-малкото за да засвидетелства, че изобщо има контрол, ще крие информация? Възможните отговори са два или не се гордее с това, което има да каже или не смята, че дължи обяснение на нас и на вас, на обществото, заради което всъщност е създадена.
По информация на „Право и здраве“ пациенти, които са подали жалби на 17 май, все още не са получили уведомление от Медицински надзор какви са резултатите от направените проверки по жалбите им.
За финал, нека си припомним думите на здравният министър, когато ИАМН беше създадена:
„Искаме да създадем по-добра организация и по-добър капацитет във функционирането на тези две дейности, които като организация и работа са много близки една до друга, без да нарушаваме медицинската част и на трансплантациите, и на медицинския одит.“

За съжаление ИАМН се оказа най-добра в намиране на обяснение на това защо не знае и не прави нещо. И не подобри функционалността нито на агенция по трансплантациите, нито на медицински одит. Ако беше достатъчно видима, ефективна, ако упражняваше функциите, заради които съществува, вероятно нямаше да има ситуации, в които се отказва медицинска помощ, заради липса на какъвто и да било тест, щяхме да имаме повече от 3 донора за близо 8 месеца и намаляващ списък на чакащите трансплантациите, но не е така. Въпросът не е изяснен нито от медицинска, нито от юридическа гледна точки.  Това което е безспорно е,че по отношение на жалбите ИАМН прилича на Бермудски триъгълник - информацият влиза и изчезва там. 
А PCR тестът за прием в болница си остава незаконосъобразен според министерството, наложителен според някои болници, невъзможен за пациентите и просто деловодство за ИАМН. 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?

-

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up