Неделя, Септември 26, 2021
Последвайте ни
На системата не и пука кого убива

Склонността на здравния министър да дава обещания, когато протест заплашва да изцапа лустросаните от множеството (само)хвалебствени речи за успехите на здравната политика е известна отдавна. Тази му склонност да обещава всичко на всички и по всяко време, без да го е грижа много-много за изпълнението, рецидивира до патологични нива в условията на КОВИД, при това съвсем официално и безцеремонно.

В края на миналият месец след протест на майките на деца с увреждания, Кирил Ананиев обеща, че срокът на изтичащите през месец юли решения на ТЕЛК ще бъде удължен и след 13 юли - до 30 септември. Обещанието беше официализирано с прес-съобщение, публикувано на сайта на министерството на здравеопазването.
„Срокът на валидност на всички ТЕЛК-решения ще бъде удължен до 30.09.2020 г. По този начин ще се избегне струпването на много хора на едно място и ще бъде намален рискът от заразяване с COVID-19. За целта гражданите ще имат на разположение допълнително време, в рамките на което да набавят необходимата им медицинска документация за освидетелстване от лечебни заведения, медицински специалисти и лаборатории….“
Майките от групата „Системата ни убива“ поясниха, че проблемът не е толкова в явяването пред комисия, колкото в събирането на необходимата документация, което обикновено се случва в болници, налага пътуване от малки към големи населени места и т. н.

Повече от 20 дни след като Кирил Ананиев обеща тържествено, да удължи срока, заповед за това няма. Така на 7 юли - денят, в който пенсионерите получават пенсиите си за месеца, тези от тях с изтекли решения на ТЕЛК, останаха без пенсии. Ден по-късно, НОИ уточни, че потърпевшите 5000 души все пак ще получат половин пенсия, защото срокът на валидност на решенията на ТЕЛК е до 13 юли и тъй като не е удължен с нормативен акт за останалите дни от месеца гражданите ще получат пенсия, след като се явят отново на ТЕЛК. Националния осигурителен институт изразиха готовност да изплатят и останала част, ако междувременно се появи нормативна предпоставка за това.
Пред доказаната компетентност и очевидна претовареност на здравният министър е възможно да е забравил за даденото обещание или да е решил, че прессъобщението е достатъчно нормативно основание за изплащане на пенсиите. За НОИ оказа се не е достатъчно. Министърът може да не е знаел, че пенсиите се изплащат на седмо число на месеца, за който се отнасят, но заповед за удължаване на срока, до днес не е издадена. Възможно е по утвърдената през последните няколко месеца традиция на извънредност, да издаде новата заповед в 23:58 на 12 юли и да го съобщи на извънреден брифинг. До тогава хората с увреждания и родителите на деца с увреждания могат само да се чудят какво да правят с документите и дали ще се окаже, че вместо примерно с 200лв, този месец ще живеят със 100лв., които трябва да им стигнат за храна, лекарства и половин PCR тест, ако решат да се лекуват в болница.
Ние нямаме съмнение, че Кирил Ананиев ще изпълни обещаното и ще издаде, макар и със закъснение заповедта за удължаване на срока, освен ако реши да не я издава, което ще бъде гадно, но пък няма да е кой знае каква изненада. Всичко това можеше да се избегне, ако нашите власти се поддържаха отговорност и уважение към хората, пред които дават обещания. За разлика от предизборните обещания, конкретните ангажименти на властта, обвързани със срокове трябва да се изпълняват. Поне, докато не обявят брифингите за нормативни актове и не започнат да ги обнародват в Държавен вестник. До тогава господин министър бъдете така добър да издадете заповедта за срока. Утре ще ви подсетим пак, ако сте забравили. В други ден майките може да дойдат лично да ви напомнят.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гост · преди 1 години
    Системата ни убива това бяха написали майките на деца с увреждания и това е така като цяло-тази система не лекува тя е зависима от това което плаща касата а то няма нищо общо с лечението на пациета а само с това което е опредила касата за заплащане
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up