Вторник, Април 13, 2021
Последвайте ни
„Байер" плаща милиарди обезщетение на пострадалите от пестициди в препарата „Раундъп"

Огромен финансов удар за химическият гигант "Байер". Компанията ще плати обезщетения на обща стойност около 11 милиарда долара. След години на дела и преговори германската компания се съгласи да изплати компенсацията на потребители, пострадали от пестицида Раундъп.  Парите ще отидат при около 100 000 души, които съдят компанията. В исковете им се казва, че препаратът предизвиква рак.

 Това е проблем, който беше наследен от фирмата, защото преди 2 години те купиха американската компания „Монсанто”, която създаде препарата. „Байер" плаща 11 млрд. долара обезщетение на пострадалите от препарата „Раундъп"

Глифозатът е определен като "вероятно канцерогенно вещество" от 2015 година от един от клоновете на Световната здравна организация (СТО), но не и от европейските агенции за безопасност на храните и за безопасност на химическите продукти.

Все по-голям брой организации се борят за неговата забрана, припомня АФП. Франция се ангажира да го забрани до 2021 година.

Припомняме, че учени от Вашингтонския университет заявиха, че широко използваният хербицид глифозат увеличава риска от рак с над 40%, съобщи сайтът MedicalXpress на 17 февруари 2019 г.

Специалистите са направили метаанализ на научни публикации през периода 2011-2018 г., включително на изследвания, обхванали над 54 хил. души, занимаващи се с обработката на растения с пестициди. Оказало се, че глифозат увеличава риска от неходжкинов лимфом с 41%.

Получените данни съвпадат със заключенията на Международната агенция за изследване на рака, която през 2015 г. обяви въпросния хербицид за вероятен канцероген за човека.

В цитирана от БТА публикация от  се припомня, че глифозат за пръв път е използван като хербицид през 1974 г. Използването му в селското стопанство рязко се увеличи от средата на първото десетилетие на 21-ви век, когато бе въведена практиката растения да се пръскат хербициди малко преди прибирането на реколтата. В резултат е възможно сега зърнените култури да съдържат повече токсични вещества.

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up