Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Прокуратурата проверява предлагането на бързите тестове за коронавируса

Прокуратурата съобщава:
„По повод зачестилото предлагане на т. нар. „бързи тестове“ за диагностициране за възможно заразяване с коронавирус, Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска информация от министъра на здравеопазването - как Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) осъществява контрол при използването на въпросните медицински изделия.
 Действията на прокуратурата са във връзка с ангажиментите й по спазване на законността и защита на обществения интерес и са свързани с недопускането на възможни злоупотреби, включително продажбата на фалшиви тестове за COVID-19.

Според законодателството право да предлагат тези изделия имат регистрирани юридически лица. ИАЛ следва да извърши проверка - регистрирани ли са съответните медицински лаборатории и/или здравни заведения, които предлагат т.нар. „бързи тестове“, както и дали работят със сертифицирани реактиви, съдържащи инструкции за употреба и етикет, дали спазват вътрешния контрол и дали отговарят на съответния стандарт.”

Не можем да отправим упрек към прокуратурата, за това че извършва проверки – на нея това ѝ е работата. От вида и мястото на проверките, обаче можем да си направим изводи, за целите им.

Инициативата на прокуратурата би била чудесна, ако преди да провери за фалшиви тестове на пазара беше проверила кой пречи на вноса и разпространението на бързи тестове и възпрепятства населението да се тества и лабораториите да извършват.
Много полезно би било прокуратурата да провери и защо се правят толкова малко „бавни” тестове, кой има интерес от това и дали заради нездрав интерес не се оставя на риск общественото здраве.
В тази връзка прокуратурата би могла ако иска и да провери НЦЗПБ и ВМА кога и какви тестове са купували и на какви цени.
Само предлагаме, прокуратурата сама ще реши какво и кога да проверява.
Ако проверките са избирателни ще остане съмнението, че целта на проверките не е да се помогне на общественото здраве.

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up