Неделя, Октомври 17, 2021
Follow Us
Няма бързи тестове. ВМА изкупила последната голяма доставка

На пазара няма бързи тестове за коронавирусна инфекция. Проверката ни показа, че нито един от вносителите не разполага с налични тестове. Най-рано доставки се очакват след сряда, но не е сигурно заради множеството затворени граници и затруднения в транспорта на стоки. Това става на фона на разрастваща се епидемия и изразени опасения от ген. Мутафчийски за недостиг на легла.

Последната голяма доставка от 30 000 теста са били закупени от ВМА. Сделката е сключена вчера. Болницата обаче няма намерение да ги предоставя за ползване в страната.
В интервю за Българското национално радио началникът на инфекциозната клиника на ВМА и член на Националния оперативен щаб полковник доц. Георги Попов каза, че ВМА действително разполага с тестове и той самият си е направил един от тях. Тестовете обаче се пазят за проверка на военнослужещите, изпращани в Афганистан и за някои полицаи.
Контингентът ни в Афганистан е цифром и словом 160 души. Всеки ден да ги тества ще им стигнат за 30 години напред.
Според съобщението на сайта на Агенцията за обществените поръчки, единствената поканена за участие фирма е Елта 90М. Тя е предложила цена от 1 245 180 лева за 30 000 теста. Това прави цена по 41.80 лева за тест. Ако това е наистина цената на доставката тя е 4 пъти по-висока от цената на аналогични тестове, които бяха предлагани на пазара миналата седмица, при това за една опаковка от 25 теста, а не за 30 000.
Тук следват въпросите.

Защо ВМА изкупува всички тестове на пазара, след като нито може да ги използва, нито ще ги предостави за ползване на други лечебни заведения?
Защо ВМА купува огромно количество тестове, за които началникът началникът на болницата и на инфекциозната клиника твърдят, че са неподходящи за изследване на коронавирусна инфекция?
Фирмата, спечелила обществената поръчка ли е предоставила тестове за изследването на Бойко Борисов седмица по-рано? Има ли връзка купуването на тестовете от ВМА с това показното изследване?
Оказван ли е натиск над ВМА да закупи тестовете?
Има ли право и най-вече желае ли прокуратурата, да провери тези обстоятелства или е заета с аптеките в София област и магазинчетата в Илиенци?

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Ростислав · преди 1 години
  Как не Ви е срам. Докато вие си седите у вас на занамарените задници и оползотворявате запаса от хранителни продукти и тоалетна хартия има хора , като тези , които не са спали от един месец и работят 24/7 подлагайки на риск себе си и семействата си за да доставят тестове.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Емилия · преди 1 години
  какъв е смисълът така неистово да искаме да диагностицираме вирус, за който всъщност нямаме лечение? дали са 22 или 202 той е навсякъде, може и в мен и у вас? това ежедневно броене е пагубно, не носи нищо? бъдете по хуманни Вие гадове журналисти! кажите колко са излекувани, па- скоро преболедували!? заради Вас много народ приживе спря да съществува!!!
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Андрей · преди 1 години
   Смисъла е баба ти да не умре ! Е това е смисъла, но главата ти е празна и не можеш да я поемеш тази информация.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Андрей · преди 1 години
   И това не можем да кажем, защото е установено, че до 50 % от заболелите нямат симптоми. Затова трябват тестове.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Андрей · преди 1 години
   По-спокойно.
   Първо, няма вирус, който да може да се лекува пряко. Пряко се лекуват бактерии с антибиотици. Тялото преборва вируса, за което си има имунна система. Лечението само му помага за това.
   Тестването ще ни помогне да изолираме, карантинираме и проследим леките случаи (безсимптомни и с леки симптоми), за да не заразят други. И да ги държим под наблюдение. Така направиха в Южна Корея. Сега всеки ден откриват по 100ина болни, то тях не повече от 10 - за настаняване в болница. Така не се товарят болниците и болните могат да се лекуват. Именно затова ни трябват тестове - за да не се чудим къде е заразата, а да я проследим и изолираме. Доказано работи.
   • Публикуването на коментара е спряно.
    Олим · преди 1 години
    Точно така, прав сте, но на генералите "по-лесно" да затворят всички по домовете, и да наказват с глоби и затвори!!! Идиоти. Аз мислех че тестовете ги нямат, а то ....Поне тези които пристигат на летище и по границите да ги бяха проверили...
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up