Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Малко яснота за доброволната карантина и принудителното лечение

Преди 2 дни премиерът Борисов заяви: „Хора, връщащи се в България от рискови страни, в които има официално потвърдени случаи на заразени с коронавирус, да спазват 14-дневна карантина, в рамките на която да остават по домовете си.”
Тезата за тази „доброволна карантина” бе подложена на остри критики и дори подигравки от мнозина. Започнаха спорове, дали трябва да има болнични за този период и кой трябва да ги плаща.

Какво казва законът?
В Закона за здравето е посочено изчерпателно при кои заразни заболявания, болните се поставят под карантина в болнични условия - холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне.
За всички останали заболявания, в това число COVID-19, изолация и лечение на болни може да се осъществяват само в домашни условия, след преценка на съществуващия епидемичен риск от лекуващия лекар или след консултация с епидемиолог или специалист по инфекциозни болести.
По смисъла на закона болен е този, който има клинични симптоми, връзка с огнище на зараза и лабораторни доказателства за наличие на вируса. Само такива хора, с изрично решение на лекуващият им лекар могат да бъдат поставени в изолация и лечение, но само в домашни условия.

Всички останали възможни, вероятни или съмнителни случаи могат да бъдат единствено помолени да ограничат контактите.
Следователно, изказването на Борисов за „доброволна карантина” е изцяло в съответствие със закона. Това е въпрос на лична отговорност.
Абсолютно недопустимо от гледна точка на закона е не само вероятно или възможно болните, но и тези с доказана инфекция с коронавирус да бъдат хоспитализирани против волята им. Ако има такива, настанените принудително за лечение/изолация граждани, могат да потърсят обезщетение по общия исков ред.
На болен с доказана инфекция, на който са назначени от лекар изолация и лечение в домашни условия, наруши изолацията, може да му бъде потърсена наказателна отговорност.
Всеки болен поставен от лекар в изолация и лечение в домашни условия има право на болничен лист за срока на лечението.
Гражданин, който сам се е поставил в изолация (доброволна карантина) няма право на болничен лист.
Д-р Стойчо Кацаров

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Galia · преди 1 години
    Да, падкрепям, че карантината трябва да се премахне веднага, защото пандемия - няма, нито има- епидемия, а има нов световен ред!!!!!
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up