Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Арест за директор на болница

С Решение на Окръжния съд в Стара Загора, директорът на болницата в Раднево д-р Мая Узунова е била задържана под стража. Заедно с нея в ареста са секретарката и шофьорът ѝ, а  главната счетоводителка е оставена под домашен арест е. Окръжната прокуратура е повдигнала обвинение за длъжностни престъпления и пране на пари. На д-р Мая Узунова е повдигнато и обвинение за умишлена безстопанственост.

Работещите в лечебното заведение, които са без заплати от няколко месеца, организираха протест и подписка до всички институции с настояване случаят да бъде решен и болницата да продължи да работи. 
„Към 31-ви декември задълженията на болницата са над 1,3 млн. лв. Получихме сигнал от управителя на болницата затова, че на група лица са начислявани по- високи заплати. Още през 2018 г. лечебното заведение дължеше 480 000 лв. Това ни обезпокои. На заседание на Общински съвет упълномощихме управителя да предприеме незабавни мерки за рестрикция на разходите”, каза Румен Йовчев, председател на Общинския съвет в Раднево.
„За съжаление, това е истината. Има над 400 000 лв. невнесени осигуровки. Шепа хора са раздавали допълнителни заплати на себе си и на приближените си. Останалата част от персонала е без заплата от месеци. Категорично става въпрос за двойно счетоводство. Тези хора са лъгали общината”, каза кметът на общината Теньо Тенев.
Миналата седмица прокуратура и ДАНС са иззели документи от лечебното заведение по сигнал за злоупотреба със средства.
Разследването е възложено на следователи от Национална следствена служба - София, като продължава с извършване на активни процесуално - следствени действия.
Д-р Узунова заяви, че не се притеснява от нищо. „Не съм безотговорна. Съдействам напълно за проверките. Осигуровките не са плащани, тъй като заработката ни беше по-малко. Мислих, че за месец ще се оправят нещата. Аз също не взимах заплата известно време”, заяви в ефира на „Здравей, България” Мая Узунова, управител на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков”.


Общинската болница в Раднево е регистрирана като многопрофилна за активно лечение и има разкрити 105 легла, включително хирургия, реанимация, ортопедия, гастроентерология, ендокринология и др. Болницата е 100% собственост на община Раднево. През 2019 година за дейността си е получила от НЗОК 1 милион и 600 хиляди лева.
Размерът на дълга, съпоставен с размер на приходите показва, че същият не може да бъде обслужван и болницата трябва да бъде обявена в несъстоятелност. Искане за това пред съда може да направи всеки един от кредиторите – НАП, работници и служители или друг, както и управителят на болницата, който е задължен от Търговският закон. След ареста на управителя, Общинският съвет, който играе ролята на Общо събрание на едноличното дружество трябва незабавно да избере нов управител на дружеството.
От съобщението на прокуратурата не става ясно дали дългът от над 1.3 милиона лева е натрупан, заради престъпна дейност или между двете няма връзка. Няма информация дали кметът на общината и общинските съветници са знаели за тежкото финансово състояние и дали са предприели някакви мерки. Няма информация дали дружеството има назначен контрольор, каквито са изискванията на закона и как последния е осъществявал контрола над дейността на дружеството. Буди недоумение защо проверката се извършва от Държавната агенция за национална сигурност и каква е връзката между дейността на управител, секретарка и шофьор в малка общинска болница с националната сигурност. Странно е също защо следствените действия са възложени на Националната следствена служба, която по закон разследва дела с особена фактическа и правна сложност и по дела за престъпления, извършени в чужбина.
Изобщо действията на институциите по този случай поставят повече въпроси, отколкото дават отговори.

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up