Събота, Януари 16, 2021
Вината на пневмонията - истината и съмненията

Смъртта на 3 годишния Александър ще остави отпечатък върху българското здравеопазване. За едни отпечатък, за други петно. В петък БЛС излезе с официално изявление по въпросния „ трагичен инцидент“. Инцидент случил се в болница, в болници или по пътя между тях.
"Имаме право да се защитим, заставаме зад колегите, когато бъдат нападани без доказателства", каза д-р Маджаров, но се обърна към медиите и призова всички да се борим за истината и да градим доверие. "Чудесата са възможни само, ако има доверие. Вярвам на българските медии, нека заедно да направим така, че да вярваме и на българските лекари", каза още той.“
Случаят е важен, не само защото едно дете си отиде ненавреме, а защото ясно показа, че стане ли въпрос за отношения лекар-пациент разделението на два опониращи си лагери е повече от очевидна. Това разделение се подчертаваше през цялото време, докато течеше проверката.


От една страна, медицински лица и съсловни организации по различни информационни канали оформяха версията за нелечими заболявания, пневмония, която убива, несъвместими с живота състояния. Лекарите бяха представени като изкупителни жертви, а атаките срещу тях, преди края на въпросната проверка като „ лов на вещици“.
От друга страна по същите тези информационни канали родителите на това дете, и други станали свидетели на „инцидента“, както и пациентски организации подчертаваха, че детето с часове е чакало за прием, обикаляло е 3ри болници.
Всичко това разстрои и премиера, това и видеозаписите, които видя.
И защото д-р Маджаров призова да се борим за истината нека да обобщим фактите.
Лекарска грешка няма, болестта е нелечима, протича бързо и убива. При първоначалния преглед детето не е имало симптоми, показващи тежкото му състояние. А когато тези симптоми са се появили за него е направено всичко възможно. Стабилизирано е в педиатрията и транспортирано към Пирогов, къде умира. – това са становищата на тези, които са извършили проверката и ги приемаме за истина.
В интерес на истината, обаче трябва да кажем, че тези симптоми на тежко състояние, явно са били видени от родителите, макар и без медицинско образование, след като цял ден са обикаляли болници, прередили са се в педиатрията за да чакат само два часа, вместо три или четири и са настоявали детето им да бъде прието.
Адвокатът на семейството твърди, че има разминаване в епикризите, че документите са подправени, че часовете не съответстват, това обаче тепърва ще се доказва от следствието.
Останаха съмнения и ако заедно ще се борим за истината, е редно и БЛС да се бори заедно с медиите и да разсее тези съмнения.
Не стана ясно какво има на записите, които разстроиха Министър-председателят и заради които директорите на трите болници бяха временно отстранени. Вероятно, ако бяха обществено достояние също биха работили за истината и ако истината е истинска съмненията щяха да отпаднат.
Такива съмнения останаха и по други случаи от близкото минало. Като този с лекарят на бърза помощ, който не се е качил при умиращата 7 годишна Кристин, понеже баба и крещяла. В интерес на истината трябва да се знае какво показа проверката. Трябва, но не се.
На ниво съмнение за лекарска грешка остана и случаят друг един Александър на 1 годинка, който почина в болницата в Плевен през юли и на който за 12 часов престой не бяха успели да му сложат абокат, според родителите. Какво показа проверката, обаче не разбрахме.
Не стана ясно и какви са резултатите от проверката след смъртта на 11 годишния Павлин в Разградската болница, за него също се твърдеше от родителите, че има лекарска грешка и подправени епикризи.
Няма как медиите да се борят за истината и да градят доверие от ваше име. А при сблъсъка на истината а със съмнението, остава съмнението, а то е и ваша отговорност, толкова, колкото и на медиите и именно то създаде врагът в бяла престилка, срещу който сега заедно трябва да се борим.
От изявлението на г-н Маджаров разбрахме, че : „Имаме право да се защитим, заставаме зад колегите, когато бъдат нападани без доказателства“., не разбрахме обаче какво е становището им по случаите, за които има доказателства. Ако има такива разбира се. А в интерес на истината, за която се борим, това трябва да се знае.
И последно не стана ясно, къде трябва да отидат родителите, които въпреки своята некомпетентност са установили, че детето им е зле и има нужда от спешна помощ. Защото нека да сме честни лекарите в Пирогов нито се клонират, нито имат по осем ръце и крака. Там също се чака много. Много се чака и в ИСУЛ, сигурно и в Инфекциозна. Въпросът касае настоящето, а не розовото бъдеще с новата супер- болница, след две години.
А докато заедно видим истината, виновна ще е пневмонията. Това потайно и скрито заболяване, с нищо не подсказващо за себе си, дори и при болно дете пред спешен лекарски кабинет. До тогава ще има и грешки, дори и не лекарски. Ще има и жертви и изкупителни и истински.

Магдалена Василева
Източници: БНТ, Нова ТВ, БТВ, Dariknews

 

Ще се ваксинирате ли за Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up