Неделя, Януари 24, 2021
Реформите, които не помагат – хронично болни всеки месец при личния лекар

 

Заради актуализации в Позитивния лекарствен списък и Списъкът с лекарства, които НЗОК заплаща по реда на наредба 10 от 6.10.2019г. лекарствените продукти СПИРИВА РЕСПИМАТ разтвор за инхалация 30 дози и СПИОЛТО РЕСПИМАТ са променени на reusable inhaler за многократно приложение. Респективно, рецептите се променят от тройни на единични.


Досегашните тройни рецепти се издаваха за период от 90 дни и даваха възможност лекарствата да се купуват всеки месец на определена дата, без да се налага болните да се редят освен в аптеката и при личния си лекар за нова рецепта.
Двата медикамента се използват за лечение ХОББ ( Хроничната обструктивна белодробна болест). По настоящем тя заема между 4 и 6 място от всички причини за смърт в глобален мащаб. Изразява се в ограничение на въздушния поток в дихателните пътища, което не е напълно обратимо, дори и при лечение. Обикновено заболяването е прогресивно и се дължи на възпалителна реакция на белите дробове към вредни частици или газове. В целия свят най-често срещаният рисков фактор за ХОББ е тютюнопушенето. В много страни замърсяването на въздуха в резултат на изгарянето на дървесина и други био-горива също се опрeделя като рисков фактор . Лекарствата помага за отваряне на въздушните пътища и улеснява вдишването и издишването на въздуха от белите дробове и се приемат ежедневно. Лекарствения продукт СПИРИВА РЕСПИМАТ се използва и при лечение на астма и също се прилага всеки ден.

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up