Вторник, Януари 19, 2021
Кирил Ананиев: В Агенция медицински надзор трябва да влязат хора със съвест

 

"Много сигнали с нарушения и дейности, които не трябва да се плащат от пациентите има", потвърди здравният министър Кирил Ананиев, който откри ремонтирано отделение в Онкологичната болница в София.
Асоциацията на дружествата за здравно застраховане (АДЗЗ) е изнесла данни за драстични нарушения, според които различни болници искат допълнителни средства от пациентите, които се ползват с техните услуги.


По думите на министъра заради тези практики се предвижда да се засили контролът върху болниците в тази посока и да се изиска много повече от Изпълнителната агенция за медицински надзор. Законодателни промени са предвидени в Закона за лечебните заведения и в Наредбата за достъп до медицинска помощ, които ще регламентират кои дейности да се заплащат от пациентите.
Той коментира, че почвата за нарушения по отношение на частното здравно осигуряване идва от факта, че в отделните болници се подхожда по различен начин за дейностите извън дейностите на задължителното здравно осигуряване.
"Има голяма фантазия, и аз самият съм се учудвал. Имало е плащане на гражданин за ползване на операционно легло - как ще има операция без такова легло?", реторично попита министърът.
Кирил Ананиев добави, че ще бъдат направени промени и в Агенцията за медицински надзор: "Трябва да се повиши капацитетът на Агенцията и да влязат нови хора с опит и съвест, която да отговаря на морала на такава институция, и да гледа нещата по-реалистично и честно".
Източник: news.bg

 

Ще се ваксинирате ли за Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up