Неделя, Август 01, 2021
Последвайте ни
Новите розови къщички и старите детски ужаси - втория филм на BBC

Би Би Си излъчи документалния филм "Скритите деца на България". Авторката Кейт Блюит се връща в България, за да проследи съдбата на три деца от дома в Могилино, чиято история разказа преди 12 години. Тогава филмът на ББС провокира реформа и замяната на домовете с по-малки центрове от семеен тип.

 

Сега авторката Кейт Блюит се среща със същите деца в новите центрове. Изводът й е, че въпреки промените, условията на изолация и отношението към децата са същите. Преди дни по искане на три организации, едната българска, съдът на Европейския съюз образува дело срещу Европейската комисия, защото отказа да спре финансирането за изграждане такива домове у нас. - разказва БНТ

В интервю на Надежда Цекулова , дадено за Свободна Европа по повод новият филм, журналистката от Би Би Си Кейт Блюет разказва:

"Милиони евро са потънали в изграждането на центрове от семеен тип за деца, нуждаещи се от грижи. Тези центрове не се отличават от предишните домове за изоставени деца, защото в хода на изграждането им е пренебрегнато основното: как да се предоставят грижи за тези деца. Независимо дали живеят в голям или малък дом те живеят в институция. Те не са деинституциализирани. Само къщичките са по-малки
Когато правихме първият филм за Могилино, го снимахме 9 месеца. Аз се връщах всеки месец, а децата се влошиха пред очите ми. Това, на което станах свидетел остави следа в мен и аз искам да се опитам да променя живота на тези деца. – Разказва Блюет пред Свободна Европа
В петък вечерта британската телевизия излъчи втория филм на Блюет, посветен на домовете за деца в България. Първият беше показан преди 12 години – той разкри нехуманните условия в дома в Могилино и предизвика шок сред зрителите.
Днес Блюет твърди, че макар домовете да са били закрити, а децата да са били преместени на други места, сред които специалните центрове за по-малко хора, нищо не се е променило.
"(…) Сградата е чудесна. Но когато свихме по коридора, видяхме помещение с младежи с много тежки увреждания, които живееха в собствения си свят – без никаква стимулация, без професионална и медицинска помощ", казва Блюет в интервюто. Тя описва стаи с по десет недохранени младежи, се поклащат, удрят си главите, крещят, пищят, драскат по стените. По думите й, за настанените в тези центрове деца няма план за индивидуална терапия, а просто им е залепена "някаква диагноза – този има шизофрения, онзи има епилепсия и толкоз!"
Блюет твърди, че на повечето деца "не им сменят лекарствата, не ги извеждат никъде, не ги стимулират, [те] нямат контакт с хора, никой не сяда да поговори с тях - да ги научи да общуват".
Персоналът е ниско платен, демотивиран, те имат инструкции да събудят децата, да ги облекат, да ги нахранят, да ги изкъпят, през останалото време денят е празен.
Аз съм просто автор на филми, но и автор на кампании провокирани от тези филми. Искам да помоля властите да насочат тези огромни пари в помощ на семействата, за да могат да отгледат децата си. А на тези, които останат в системата да бъде осигурена преимна грижа… да бъдат третирани като личности, не като стадо."

Цялото интервю може да видите тук
Източници: BBC, svobodnaevropa.bg, BNT

 

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up