Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

18 875 заявления са подадени по новия ред, който влезе в сила от 1 септември. Общият брой на хората, за които реално е започнало предоставянето на услугата е 5 253, съобщиха от социалното министерство за clinica.bg. Същевременно от нея могат да се възползват общо 80 000 души. Много хора, които имат право на лична помощ, обаче се отказват, защото заради ozi вид подкрепа трябва да се откажат от други плащания, коментира Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.
От началото на септември влезе в сила новият ред за ползване на лична помощ за хората с увреждания. Те преминават индивидуална оценка на потребностите си, на базата на която се определя от какъв вид подкрепа имат нужда. Личната помощ може да бъде до 168 часа или до 8 часа дневно. На базата на заключенията дирекциите „Социално подпомагане" вече са изготвили 17 590 направления с 2.2 часове за ползване на „Лична помощ", които засягат общо 5 253 хора с увреждания, отчетоха от социалното министерство. От тях 4 973 души са с 90 и над 90% трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с чужда помощ. 214 са с 50 и над 50% трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане. 66 са с 90 и над 90% трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане без право на чужда помощ. Общият брой на асистентите със сключен трудов договор е 5 360.

Болшинството от тях са членове на семейството на човека с увреждания-4 323 души, а асистентите, които не са по роднинска линия са 1037. Много от хората, които имат право на лична помощ, обаче не искат да се възползват от нея, защото тя е за сметка на друга финансова подкрепа, обясни Веска Събева. Така например хората с увреждания, които получават добавка за чужда помощ от НОИ в размер на 99.50 лв., трябва да се откажат от нея и да я отстъпят на общините, които осигуряват лични асистенти. Децата, които получават максималната помощ от 930 лв., пък трябва да се откажат от част от тази сума – до 380 лв. Един от проблемите в осигуряването на лична помощ е намирането на кандидати за лични асистенти на трудов договор, в което общините срещат трудности, обясни още Веска Събева. Тя добави, че заради някои проблеми около личната помощ ще бъде сформирана работна група. „Имам случай на майка с две деца с овладяна епилепсия, но са психично болно. Едното е с 92% инвалидност и получава чужда помощ, а другото също с 92%, но не му дават право подкрепа. Има подобни казуси, които трябва да се изчистят", каза тя.

Припомняме, че от гражданска инициатива "Системата, Това сме и Ние" подготвят дискусионен форум за подобряване функционалността на социална система:
На 10 ноември, една знакова за България дата  ще се проведе Свободен форум на хората с увреждания в България, за да поговорим свободно за състоянието ни преди и сега! Ще чуем всички разумни мнения, доводи и решения за промяна към превръщането на инвалидите в държавата в хора с увреждания с права като тези на хората в ЕС към която принадлежим!
Линк към събитието можете да намерите ТУК

Източник: clinica.bg

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up