Събота, Май 15, 2021
Последвайте ни

Протестни вълни ( като не считаме вчерашната локва в лилаво) заливат министерство на здравеопазването. Протести за по-високи заплати, протести за адекватна трансплантационна система, такива за отпадане на административната тежест за болните, а сега ги очаква и организиран от млади лекари и студенти по медицина протест срещу поредните промени в Наредба 1 за специализациите в системата на здравеопазването. Той е обявен за 12 часа на 10-ти октомври пред сградата на Министерство на здравеопазването. Организирана е и петиция, която е събрала над 500 подписа, съобщиха медиците.
„Въпреки проведените разговори и заявката от страна на Министерството на здравеопазването за зачитане на правата ни и съобразяване с мнението ни във връзка с Наредбата, текстовете приети на 23.07.2019, както и предложените за обсъждане на 01.10.2019г., не само не отразяват мнението ни, като част от лекарското съсловие, но и са в наш ущърб."

През юли МЗ се опита да пробута промени в Наредба № 1 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, като тези промени целяха да задържат младите медици в страната. Те предвиждаха специализантите, които се обучават по държавна поръчка, след завършването си да работят три години в болница, избрана от здравното министерство. Младите лекари поискаха да могат да сключват договори с болницит по тяхна преценка.  Министерство на здравеопазването се съобрази с тяхното желание и коригира Наредба 1 и новите текстове пак са публикувани за обществено обсъждане.

Обаче според друга група млади медици част от проблемите остават.
На първо място новите правила няма да важат за местата, които ще се обявят преди да се приемат и да се пуликуват те в Държавен вестник. Освен това лекарите смятат, че не е ясно какво точно се случва с тези, които се записват за специализация в дадена университетска база, но ще имат договор за работа след завършването си с общинска болница, която не е база за обучение. Те имат и съмнения, че по време на обучението ще трябва да работят, но няма да получават възнаграждение. Затова младите медици са обявили, че ще излязат на протест на 10 октомври и ще поискат МЗ да чуе и техните искания.

„Предвид това,че текстът на този нормативен акт определя до голяма степен протичането на немалка част от професионалния ни път и оказва значително влияние върху всички сфери на живота ни,ние студентите по медицина, лекарите-специализанти, както и подкрепящите ни лекари-специалисти и членове на академичната общност, изразяваме острото си несъгласие с посочените по-горе текстове.“

Защо Б.Борисов разпусна НОЩ?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Ivanka Popova · преди 1 години
  Няма ни право ни здраве не заплати на парче а промяна на категорията от трета в първа.Нима здравето не е най ценно но кой чува.Когато се разболее някой с чного пари си осигурява всичко а другите за тях не достига персонал все няма пари това министерство ми как има пари за всички депутати нали уж всичси са патриоти
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Тодоров · преди 1 години
  Естествено , че няма да връщате трудови възнаграждения, въпроса е, че министъра е с комунистическо мислене. Протестирайте докрай. следва и БЛС да ви подкрепи.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Александра Вълчева · преди 1 години
  Възнагражденията ни ще идват от МЗ и ще ги получаваме,но после ще трябва да си връщаме вече изработените ЗАПЛАТИ, ако решим,че сме свободни хора и не желаем да живеем/ работим на място и при условия спуснати "отгоре". Къде се връщат заплати при напускане? Кои може да върне накуп заплатите си за целия трудов договор? Това е робство.
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up