Петък, Септември 20, 2019

Публикуваме изказването на Мая Манолова . Вчера омбудсманът проведе среща с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и с представители на отделните медицински професи :


"Искането за създаване на Закон за съсловните организации на медицинските специалисти по професии е едно от основните искания на протестите на медицинските специалисти. То беше обявено официално още на първите им протести през м. март. Тогава и министърът на здравеопазването пое ангажимент, че такъв проект ще бъде предложен за обществено обсъждане до 20 април т.г., а след това ще бъде внесен в парламента.

За съжаление обаче, както и за останалите искания на протестиращите, така и за това, няма никакво действие от страна на съответните институции и властта. Затова аз и моят екип изготвихме този законопроект и свършихме неговата работа.
Днес обсъдихме необходимите промени в Закона за съсловните организации на медицинските специалисти с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и с представители на отделните медицински професии. А сред тях са възможност за създаване на съсловни организации на регулираните медицински професии по професии, възможност за избор в коя организация да членуваш, задължителност на членството, защото става дума за регулирани професии и критерии за представителност на съсловните организации, тъй като те ще изпълняват и публични функции.
Сега следва още малко работа по законопроекта, който ще консултираме и с други представители на институции и експерти и след като постигнем консенсус по повече от текстовете, ще го внеса в парламента."

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up