Неделя, Август 18, 2019

В проекта на Право&Здраве – седмична информираност по актуалните теми в сферата на здравеопазването, тази седмица ще засегнем един наболял въпрос, който явно вълнува само пряко засегнатите. Затова разполага ли Република България с Национална трансплантационна система? Ако да, какво е постигнала тя до този момент?

Чуйте статистика за дейността на здравното министерство от Тодор Мангъров, председател на Асоциация пулмонална хипертония.

„Тези, на които им е необходима белодробна трнасплантация нямат никакъв шанс да оцелеят в България, понеже в България белодробни трансплантации не се правят. Включването в българска листа на чакащите за белодробна трансплатнация, всъщност е път без изход“, коментира Тодор Мангъров.

Пред камерата на Право&Здраве г-н Мангъров споделя, че пациентите, които се нуждаят от белодробна трансплантация у нас, нямат никакъв шанс да оцелеят.

„Една трансплантация означава живот за човека, който получава орган. За да се случи една успешна трансплантация, освен работата на екип от специалисти, свързан с реализирането на тази донорска ситуация е необходима национална програма, която да постави началото на донорството“, добави още той.

„Според мен проблемът за ниския брой успешни трансплантации в България е липсата на информация сред хората, за това какво представлява донорството. Продължавам да си мисля, че думата донорство продължава да се асоциира с някакви криминални случаи от филми, които сме гледали в близкото минало. Това няма нищо общо и е необходимо кратко, точно и ясно МЗ да го каже, да създаде Национална програма, която да регламентира донорството, да посочи как този акт да се случва, да създаде ясен механизъм“, каза г-н Мангъров.

„В продължение на година и половина откакто говорим, че съществува този проблем, министър Ананиев, заедно с неговите двама заместник-министри, които са ангажирани с решаване на проблема с белодробни трансплантации, говорят предимно и изцяло затова как бихме могли да се включим в програмата за Евротрансплант, как Евротрансплант би могла да ни обгрижи пациентите. За мен това е изрично вторачване в програмата Евротрансплант, тъй като Евротрансплант не е панацея, Евротрансплант е организация, която няма да ни излекува пациентите“, коментира още той.

Повече по темата вижте във видеото:
Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up