Неделя, Август 01, 2021
Последвайте ни

В проекта на Право&Здраве – седмична информираност по актуалните теми в сферата на здравеопазването, тази седмица ще засегнем един наболял въпрос, който явно вълнува само пряко засегнатите. Затова разполага ли Република България с Национална трансплантационна система? Ако да, какво е постигнала тя до този момент?

Чуйте статистика за дейността на здравното министерство от Тодор Мангъров, председател на Асоциация пулмонална хипертония.

„Тези, на които им е необходима белодробна трнасплантация нямат никакъв шанс да оцелеят в България, понеже в България белодробни трансплантации не се правят. Включването в българска листа на чакащите за белодробна трансплатнация, всъщност е път без изход“, коментира Тодор Мангъров.

Пред камерата на Право&Здраве г-н Мангъров споделя, че пациентите, които се нуждаят от белодробна трансплантация у нас, нямат никакъв шанс да оцелеят.

„Една трансплантация означава живот за човека, който получава орган. За да се случи една успешна трансплантация, освен работата на екип от специалисти, свързан с реализирането на тази донорска ситуация е необходима национална програма, която да постави началото на донорството“, добави още той.

„Според мен проблемът за ниския брой успешни трансплантации в България е липсата на информация сред хората, за това какво представлява донорството. Продължавам да си мисля, че думата донорство продължава да се асоциира с някакви криминални случаи от филми, които сме гледали в близкото минало. Това няма нищо общо и е необходимо кратко, точно и ясно МЗ да го каже, да създаде Национална програма, която да регламентира донорството, да посочи как този акт да се случва, да създаде ясен механизъм“, каза г-н Мангъров.

„В продължение на година и половина откакто говорим, че съществува този проблем, министър Ананиев, заедно с неговите двама заместник-министри, които са ангажирани с решаване на проблема с белодробни трансплантации, говорят предимно и изцяло затова как бихме могли да се включим в програмата за Евротрансплант, как Евротрансплант би могла да ни обгрижи пациентите. За мен това е изрично вторачване в програмата Евротрансплант, тъй като Евротрансплант не е панацея, Евротрансплант е организация, която няма да ни излекува пациентите“, коментира още той.

Повече по темата вижте във видеото:
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up