Петък, Август 07, 2020

Нова стратегия : Министерството на здравеопазването информира гражданите, че институцията заедно с директорите на болниците във Враца и Видин, набелязаха мерки за укрепването на отделения в двете лечебни заведения, които към момента все още имат затруднения.

От съобщението става ясно, че няма да се закриват отделения, а усилията ще бъдат насочени към стабилизирането на определени структури, така че те да оказват качествена и навременна медицинска помощ на населението.

 По отношение на болницата в гр. Враца беше посочено, че няма да се закриват отделения, а дори се предвижда откриването на две нови – за инвазивна кардиология и съдова хирургия. Целта е по-комплексно обслужване на населението и увеличаване на приходите. Министър Ананиев посочи, че се водят интензивни разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. В момента почти целият приход на врачанската болница е под запор от кредитори и поради тази причина се бавят възнагражденията на медицинския персонал. "За последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано, няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплатите на медицинските специалисти." , информират от Министерството.

"В момента има финансов потенциал, но той не може да бъде реализиран поради липсата на медицински персонал."

Без просрочени задължения и дори с положителен резултат работи лечебното заведение в Монтана, съобщават още от МЗ.
В монтанската болница не се предвиждат структурни промени, тъй като няма сериозни проблеми и с необходимия медицински персонал.
"Ръководството е планирало сега и увеличение на възнагражденията.", съобщават още от здравното министерство.

Ананиев посочи, че в момента Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС активно работят по финализиране на новите медицински стандарти, новите алгоритми на клиничните пътеки, като успоредно с това се прави и анализ на ефекта от предвидените промени в наредбата за специализациите. По думите му всичко това ще окаже положителен ефект върху работата на областните болници не само в Северозападна България, а и в цялата страна.

От ЦЗПЗ се свързахме със съсловните организации, за да разберем становищата им по отношение на ситуацията в Северозападния регион на страната. Все още не сме получили мнението на БЛС, КНСБ и БАПЗГ, дали подкрепят или не протестите на колегите им от бранша.

"От УС на БЛС сме против раздаването на „пари на калпак“. Трябва ли и ние да протестираме, за да получим?"

"Проблемът със заплащането на здравните работници в България е голям и той се задълбочава, но решаването му не може да стане чрез протести."

"БЛС е на мнение, че времето за протести не е сега, а когато се
гласуват бюджетите на Министерство на здравеопазването и Националната
здравноосигурителна каса." 

- фрагменти от становища на БЛС от месеците март и април на 2019 г..

На въпросите ни, как БЛС биха посъветвали протестиращите да преустановят стратегията си
 и дали тези становища са актуалното им мнение - не получихме отговор. Чакаме.

От Право&Здраве ще продължим да следим всички гледни точки на ситуцията.

Очаквайте скоро становищата
или анализ на липсата на такива.Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up