Неделя, Ноември 17, 2019

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев учавства в заседанието на Съвета на министрите на здравеопазване на държавите – членки на ЕС в Люксембург, свързан с улесняване на инвестициите за подобряване на здравните системи, съобщиха от здравното министерство.Министрите акцентираха върху нуждата от приоритизиране на инвестициите в сферата на здравеопазването,  повишаването на разходната ефективност,установяване на прозрачна система за финансиране и намаляването на административната тежест.

В рамките на дебата Германия и Ирландия внесоха допълнителна точка в дневния ред относно Регламента за медицинските изделия.Здравните министри призоваха Европейската комисия да положи максимални усилия, за да се избегне липса или недостиг на медицински изделия.
Германия, Полша, България, Унгария, както и редица други държави-членки, заявиха готовност да бъдат удължени сроковете за влизане в сила на Регламента. 

Министър Ананиев проведе двустранни срещи с колегите си от Испания, Германия, Унгария и Холандия, на които бяха договорени дейности за обмяна на опит на експертно ниво по теми като трансплантации, донорство, организация на системата за здравно осигуряване.

В рамките на Съвета, на официална церемония, организирана от Европейската комисия, министър Ананиев и еврокомисаря Витянис Андрюкайтис подписаха Рамково споразумение

за съвместни обществени поръчки за осигуряване на мерки за медицинско противодействие,

една от които е преодоляването на трудности по снабдяване с ваксини.


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up