Петък, Декември 04, 2020

На 10 и 11 май се проведе научна конференция по психиатрия и клинична психология в София.
Темата на събитието беше "ВЛАСТТА". В НДК се проведоха лекции с международно присъствие, като една от най-ключовите информации извън иновативните медицински аспекти на психологичното здраве, беше докладът на Европейската Психиатрична Асоциация. 

Проф. д-р Петър Маринов, председател на Асоциацията на Експертите по психично здраве и д-р Иван Койчев, професор в Оксфорд коментираха за ЦЗПЗ:

Освен новите хоризонти на информация, събитието имаше за цел да установи и по-добра комуникация между различните здравни институции


Д-р Маринов :
Това е безспорно от огромна важност и също така е глобален въпрос, той не важи само за България, но тук е много наболял и много остър.

Д-р Койчев:
Във Великобритания до някаква степен е обострен, защото има две паралелни системи, напълно отделени една от друга- общо предоставяне на медицински услуги и п другата е изцяло психиатрична. Като цяло комуникацията между тях изискава доста труд, за да може човек да стигне до основна информация.

Д-р Маринов:
Това изисква първо държавническа воля и второ една мнго ясна програма за изграждане на такива колатерални връзки, хоризонтални както и вертикални, които да могат да осъщестявят ефективна комуникация. На нас това наистина ни е голям проблем и разчитам на колегите от двете страни да изградят една функционална работна група, която в разумен срок да предаде в рамките на 3 месеца един план за кратосрочни и дългострочни действтия които да ни дадат ясна визия за развитие.


ВЛАСТТА

Д-р Маринов:
Покрай темата за властта светват и други лампи – деменция, депресия, на свръхактуалните заболявания, с които все повече се сблъскваме. Ние все повече ще срещаме късните депресии и как ранно да интервенираме при деменция

Д-р Койчев:
Това е основен приоритет на здравните системи в цял свят и особенно в Западна Европа информацията е , че деменцията ще се увеличава акто честота и затова има огромен интерес , а ние не можем да диагностицираме тези заболявания навреме, защото болестта започва да се развива до 25 години преди първите симптоми на деменция. Това е както плашещо, така и ни отваря прозорец за интервенция.


Докладът на ЕПА за оценка на системата за психиатрично здравно обслужване в България

Д-р Маринов:
Ние получихме един много сериозен доклад от ЕПА. В него се установяват потребностите и нуждите и много факти- къде са най-болезнение места. Този доклад дава и някаква идея за препоръка какво да правим.
Обаче, ако ние не изградим между двете основни организации - Колегиум частна психиатрия и Българска психиатрична асоциация една съвместна група и министърът не пожелае да възложи на таква група в един разумен срок от, примерно, 3 месеца да разработи план за действие, ние ще боксуваме на място

Второто нещо разбира се е делът от парите за здравеопазването.
ЕПА предлага 10% от парите за здравеопазване да се дадът за психично здраве. В този момент, това не е възможно, защото означава да вземем от бюджета на кардиологията, на онокологията или от другаде, но от някъде трябва да се вземат.

Но едно плавно, постепенно надграждане, примерно, да станат 3 - 4% с идеята с година-две да станат 6 - 8 %.
Според мен това е разумният подход. Радикалният подход тук е нереалистичен, затова мисля, че ако се съберат няколко що-годе мъдри хора, биха могли да измислят  как това да се случи в дългосрочен план

Д-р Койчев:
Напълно съм съгласен, че Гилдията трябва да се събере и да има обща позиция, като според мен водеща тема, която е водеща и за Великобритания, трябва да бъде преминаването на психичното здраве в еднакъв статус с общата медицина и инвестициите също трябва да бъдат на едно ниво, за да няма нежелани последсвия.Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up