Събота, Септември 21, 2019

На 10 и 11 май се проведе научна конференция по психиатрия и клинична психология в София.
Темата на събитието беше "ВЛАСТТА". В НДК се проведоха лекции с международно присъствие, като една от най-ключовите информации извън иновативните медицински аспекти на психологичното здраве, беше докладът на Европейската Психиатрична Асоциация. 

Проф. д-р Петър Маринов, председател на Асоциацията на Експертите по психично здраве и д-р Иван Койчев, професор в Оксфорд коментираха за ЦЗПЗ:

Освен новите хоризонти на информация, събитието имаше за цел да установи и по-добра комуникация между различните здравни институции


Д-р Маринов :
Това е безспорно от огромна важност и също така е глобален въпрос, той не важи само за България, но тук е много наболял и много остър.

Д-р Койчев:
Във Великобритания до някаква степен е обострен, защото има две паралелни системи, напълно отделени една от друга- общо предоставяне на медицински услуги и п другата е изцяло психиатрична. Като цяло комуникацията между тях изискава доста труд, за да може човек да стигне до основна информация.

Д-р Маринов:
Това изисква първо държавническа воля и второ една мнго ясна програма за изграждане на такива колатерални връзки, хоризонтални както и вертикални, които да могат да осъщестявят ефективна комуникация. На нас това наистина ни е голям проблем и разчитам на колегите от двете страни да изградят една функционална работна група, която в разумен срок да предаде в рамките на 3 месеца един план за кратосрочни и дългострочни действтия които да ни дадат ясна визия за развитие.


ВЛАСТТА

Д-р Маринов:
Покрай темата за властта светват и други лампи – деменция, депресия, на свръхактуалните заболявания, с които все повече се сблъскваме. Ние все повече ще срещаме късните депресии и как ранно да интервенираме при деменция

Д-р Койчев:
Това е основен приоритет на здравните системи в цял свят и особенно в Западна Европа информацията е , че деменцията ще се увеличава акто честота и затова има огромен интерес , а ние не можем да диагностицираме тези заболявания навреме, защото болестта започва да се развива до 25 години преди първите симптоми на деменция. Това е както плашещо, така и ни отваря прозорец за интервенция.


Докладът на ЕПА за оценка на системата за психиатрично здравно обслужване в България

Д-р Маринов:
Ние получихме един много сериозен доклад от ЕПА. В него се установяват потребностите и нуждите и много факти- къде са най-болезнение места. Този доклад дава и някаква идея за препоръка какво да правим.
Обаче, ако ние не изградим между двете основни организации - Колегиум частна психиатрия и Българска психиатрична асоциация една съвместна група и министърът не пожелае да възложи на таква група в един разумен срок от, примерно, 3 месеца да разработи план за действие, ние ще боксуваме на място

Второто нещо разбира се е делът от парите за здравеопазването.
ЕПА предлага 10% от парите за здравеопазване да се дадът за психично здраве. В този момент, това не е възможно, защото означава да вземем от бюджета на кардиологията, на онокологията или от другаде, но от някъде трябва да се вземат.

Но едно плавно, постепенно надграждане, примерно, да станат 3 - 4% с идеята с година-две да станат 6 - 8 %.
Според мен това е разумният подход. Радикалният подход тук е нереалистичен, затова мисля, че ако се съберат няколко що-годе мъдри хора, биха могли да измислят  как това да се случи в дългосрочен план

Д-р Койчев:
Напълно съм съгласен, че Гилдията трябва да се събере и да има обща позиция, като според мен водеща тема, която е водеща и за Великобритания, трябва да бъде преминаването на психичното здраве в еднакъв статус с общата медицина и инвестициите също трябва да бъдат на едно ниво, за да няма нежелани последсвия.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up