Неделя, Септември 20, 2020

judge1Върховният административен (ВАС) съд отхвърли жалбата на управителя на НЗОК срещу решение Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от 2015 г., с което e установено, че пациентите сък сколиоза са поставени в положение на фактическа дискриминация.

КЗД е определила, че с неосигуряването на пълно или частично заплащане на имплантируеми медицински изделия във връзка с лечението на пациенти със сколиоза, касата е нарушила Закона за защита от дискриминация.

 

Препоръчано е на министъра на здравеопазването и на управителя на НЗОК да предприемат необходимите мерки за премахване на фактическата дискриминация, в която се намират лицата, нуждаещи се от употреба на необходимите медицински изделия, и в частност на лицата с вродени и придобити изкривявания на гръбначния стълб, нуждаещи се от поставяне на имплантируеми медицински изделия, посредством пълното им или частично заплащане.

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд - София-град, което потвърждава решението на КЗД и окончателно задължи НЗОК да плаща за лечението и имплантите на пациенти със сколиоза.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    С. Гордеева · преди 1 години
    Благодаря! За мен беше важно да знам, че някой се бори за правата на болните от сколиоза! Ще продължа битката на г-на!Корсетите са така необходими за лечението на сколиоза при децата! Малките пациенти са обречени без тях, а те не се поемат от касата и родителите се принуждават да ги закупят сами, ако имат средства.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Нед · преди 1 години
    Благодаря Ви, че публикувахте тази важна информация, която касае здравето и живота на много хора болни от сколиоза в България ! Бъдете здрави ! Н. Ангелов
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up