Събота, Януари 23, 2021

borisovПоследните дни и седмици бяха белязани от протести на медицински сестри и фелдшери, за пореден път в общественото пространство се прокрадна темата за смисъла от задължителното членство в съсловните организации, а заедно с нея на дневен ред отново се появи въпросът дали нашите болници да продължат да бъдат търговски дружества или да се преобразуват в нон-профит структури. За коментар по тези проблеми се обърнахме към проф. Веселин Борисов, дългогодишен преподавател и изследовател в областта на социалната медицина и здравния мениджмънт. Сега предлагаме на вниманието ви интeрвюто, което проф. Борисов даде специално за читателите на "Право и здраве".  

Проф. Борисов, познавате проблемите на здравеопазването от години. Предимство или недостатък е да можете да погледнете на тях през призмата на преподавател в едно друго време и да правите сравнение със случващото се днес?

Погледът към здравеопазването като система е перманентен мой интерес в професионалния ми път. Рано напуснах клиничната медицина (бях невролог), защото прецених, че две дини под една мишница трудно се носят. И моята доживотна кауза и мисия станаха социалната медицина и здравният мениджмънт.

Най-актуалното събитие тези дни без съмнение са нестихващите протести на няколко съсловия на медицински сестри, на фелдшери, подкрепяни от акушерки и физиотерапевти. Ясно е, че те имат сходни искания, както е ясно, че проблемите им се задълбочаваха през годините, а решения така и не се намериха. Защо стигнахме дотук и как можем да излезем от тази мъртва точка?

С медицинските сестри стигнахме дотук поради небрежност и принизено чувство за отговорност на нашия висш здравен мениджмънт. Но също така и поради ниска компетентност на Здравната комисия в парламента, която прие Закон за съсловните организации, но забрави медицинските сестри.

Сегашната тяхна асоциация е в друг, различен модел от този на БЛС. Медицинските сестри фактически нямат своя съсловна организация. И не е случайно, че в сегашните протести тази тяхна асоциация вместо за оглави тези протести, обяснява че в нейните функции не влизал протестът...

Подценяването на медицинските сестри като съсловие е пагубно за нашата система. Преди 12 години публикувах статия "Медицинските сестри - приоритет или бумеранг". Не се радвам, че се оказах пророк - защото този бумеранг вече удря здравната система, удря МЗ, удря Здравната комисия в парламента.

Сега се прави опит за палиативно решаване на исканията на сестрите чрез временни седативни средства. Това не е решаване на проблем, то е козметично... Нека вземем пример от Холандия, европейски лидер по нърсинг. Там медицинската сестра е горда със своята професия, а нейното възнаграждение е само проценти по-ниско от това на лекаря, максимум два пъти по-ниско. У нас това отношение се движи от 1 към 4-5 до 1 към 15. Нима протестът на медицинските сестри ви учудва?

Как ще обясните феномена „задължително членство“ в съсловна организация? Не живеем в тоталитарно общество и тази задължителност се натрапва в твърде отрицателен смисъл дори и при най-непредубеден прочит.За какво е знак според Вас нежеланието на всички управляващи досега да преосмислят принципите на този тип професионални сдружения?

Твърдо съм против заедължителното членство, защото то е вредно - това е тема за дълъг разговор. В никоя съседна страна няма подобно задължително членство, ръководителите не получават заплати, те са просто достойни лидери. Вие знаете, че бях член на УС на БЛС и още тогава повдигах въпроса да се премахне задължителното членство. С тогавашния председател на БЛС не постигнахме консенсус. Аз подадох оставка тогава.

Вече 15 години проповядвам идеята за създаване на Българска лекарска камара, а БЛС да се преформира в синдикат. Защото в момента БЛС е нискоефективна, да не кажа изобщо неефективна организация. Не е ясно за какво се използва събирания членски внос.

Преди време се обявихте против националните консултанти, сега на тяхно място ще дойдат експертни съвети. Това по-добро решение ли е?

Да, считам т.нар. национални консултанти за наследство от миналото. Експертните съвети са крачка напред, но проблемът е в техния състав - кои хора, с каква компетентност са членовете в тези "експертни" съвети.

Специално в моята област досега не ми е известно наши водещи експерти по здравен мениджмънт да са членове във формирани експертни съвети. Министерството на здравеопазването, парламентарната здравна комисия, а и президентът имат необясним страх от водещи експерти, предпочитат кротки послушни хора, без ясна своя визия, които по-скоро са назовани експерти.

Изкушавам се да Ви попитам какво е отношението Ви към още едно емблематично понятие за днешната ни боледуваща здравна система - клинична пътека? Отдалечи ли ни то от хуманната същност на медицината?

През последните години публикувах пет статии по клиничните пътеки. Общо идеята ми е, че те са антиизобретението на века, те работят против лекарското призвание и против посланията на Хипократ, те деморализират лекаря и болничния директор и т.н.

Питам се, дали ще се появи един здравен министър, който да остане в историята като премахне този коварен паразит, наречен клинични пътеки. Докато има клинични пътеки в България, финансовите расурси винаги ще изтичат в невидими посоки.

А кой трябва да върне уважението към българския лекар?

Няма кой друг, освен самият лекар - само той може да повиши своя обществен рейтинг и това е генерална мисия на БЛС, вместо да се губи време и да се имитира дейност по т.нар. НРД.

Уважение не се подарява, то се самоизгражда и завоюва. А обществото уважение към нашия лекар силно пострада, откакто той стана търговец, в частност нашият ОПЛ, който е ЕТ, едноличен търговец. Няма такава регистрация другаде по света - България е уникална с лекари еднолични търговци.

И вместо финал нека Ви задам един също сериозен въпрос, който е много актуален през последните дни. Какви да бъдат нашите болници в бъдеще търговски дружества или нон-профит организации?

Подобна дилема не съществува в модерния свят. Категорично болниците не трябва да имат търговски статус. Докато търовците не бъдат изгонени от здравния сектор, той няма да бъде истински храм на здравето.

Болниците и всички други лечебни заведения трябва да бъдат медицински институции със своята неповторима специфика и управление. Аз съм убеден в това, но не съм наивен мечтател и не вярвам, че скоро тези неща ще се променят... Но мой професионален и граждански дълг е да бия звънеца за тревога, за да провокирам нашата отговорност пред бъдещето.

Разговора води: Невена Попова

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Плама Плевен · преди 1 години
  Много правилно алармира човека, но такива като него винаги са неудобни ?
  Защо ли? Защото едни хора печелят от това, и не искат да спрат да печелят, нищо че всички останали губят ( включително и живота си ) ?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 1 години
  уникален фосил! Неполезно Семашковско изкопаемо!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 1 години
  Аз съм най-умния и прозорливия. Щом АЗ не участвам някъде всички останали са некомпетентни.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up