Вторник, Юли 23, 2019

mzПротестиращите медицински сестри разпънаха палатка пред здравното министерство, съобщи БНР. Те дават  категоричната заявка, че ще са там всеки работен ден от 15 до 18 часа, докато не бъдат изпълнени всичките им искания. Палатката ще бъде на това място всеки следобед, докато бъдат изпълнени всичките им искания, каза  медицинската сестра Мая Илиева, цитирана от "Хоризонт":

"Палатката е тук днес до 18.00 часа и всеки ден ще си я носим и ще стоим, ще я прибираме и ще си я слагаме. От 15.00 до 18.00 часа има разрешение от Общината. През уикенда – не. Пред празни сгради няма да  стоим. Ние досега чуваме само обещания. Няма нищо реално изпълнено", допълни тя.

Вчерашният протест на здравните работници отново е бил съпътстван със заплахи и забрани от страна на техните работодатели в цялата страна, каза още Мая Илиева, и даде пример със столичната болница „Токуда“:

"Те ми бяха изпратили едно писмо, в което пише, че забраняват да се протестира и щели да използват охраната. Тогава вече са започнали да им записват имената, да ги снимат, да се опитват ги изтикат извън бариерата на улицата – да не са вътре. На останалите са им казали да си свалят лентичките и половината са си ги свалили, защото ги е страх".

От думите й стана ясно, че протести ще има и в други градове на страната, подготвя се и щафетна ефективна стачка.

Медицински сестри от Пазарджик са започнали да подават заявления за ефективни стачни действия, тъй като по закон стачкуващите трябва да предупредят работодателя си в едноседмичен срок. Това каза пред координаторът на протестите в региона Димитрия Димитрова, също цитирана от "Хоризонт":

"От днес се подават заявления за ефективните протести, което по закон трябва да бъде 7 дни. Това, за което аз ги призовах в Пазарджик, е да напуснат вторите си работни места. Само един да се махне, започва да се задъхва системата. Няма как да се вържат графиците. Това е достатъчно законово да напуснем вторите си работни места, където не сме длъжни да работим за 30 лева на дежурство и да откажем извънредния труд, което е абсолютно наше право. Няма да допуснем да пострадат пациенти от това", увери Димитрия Димитрова.

 
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up