NSVOK top banner

Вход

Още една болница осъди НЗОК за надлимитна дейност

limits noАпелативният съд в Пловдив потвърди решение на Окръжния съд Пазарджик, с което по иск на МБАЛ Пазарджик АД (бившата окръжна болница) НЗОК е осъдена да заплати на болницата сумата от 113 735 лв., ведно със законната лихва и съдебни разноски в размер на 8499, 40  лева за първа инстанция и 3800 лева за въззивна инстанция.
В мотивите на Пловдивския апелативен съд се казва, че предвиденото в чл. 52 от КРБ право може да бъде упражнено в рамките на бюджетът на НЗОК за съответната година при условие, че с предвидените разходи за медицинска помощ в този бюджет следва да са съобразени НРД за годината, договорът определящ обемите и цените на медицинската помощ, а и самите индивидуални договори с изпълнителите на такава. Именно за да се създадат условия за спазване на съответната бюджетна рамка е предвидено и споменатото по- горе изискване на чл. 4 от ЗБНЗОК .

Прокурори проверяват 2 онкоболници

prosecutorСпециализираната прокуратура и ГДБОП са започнали проверки в две специализирани болници за онкологично лечение, съобщиха от прокуратурата.
Предмет на проверките са данни за извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни.
Проверяват се документация, доставки, наличности и приложения на скъпо струващи лекарства за терапия и профилактика.
От прокуратурата не казват кои са болниците и уточниха, че ще представят информация за резултатите, след като проверката приключи. Според данните от регистъра на болниците, специализираните болници за лечение по онкология са Университетската в кв. Дървеница на София, Бившия Окръжен диспансер в София, онкологичните болници във Варна, Хасково и Благоевград.
През март тази година след проверката, обявена на 16 март, Върховна касационна прокуратура образуваха досъдебни производства за безстопанственост в 6 болници в страната:
- "УМБАЛ - Бургас", гр. Бургас АД, "Д-р Ст. Черкезов" АД, гр. Велико Търново, "МБАЛ- Попово" ЕООД гр. Попово, "МБАЛ Д-р Атанас Дафовски" АД гр. Кърджали, "МБАЛ Благоевград"АД гр. Благоевград, - "МБАЛ Русе" АД гр. Русе и УМБАЛСМ Пирогов ЕАД.
През април, Прокуратурата образува досъдебни производствата след проверки и на следните болници:

Старт на едно от делата за злоупотреби във врачанската болница

sad VratsaДнес беше дадено начало на разпоредителното заседание по делото за неправомерно плащане на сума над 30 000 лева на лекар, който въобще не е стъпвал във врачанската МБАЛ "Хр. Ботев". Скандалният случай нашумя през февруари тази година, когато Районната прокуратура във Враца повдигна обвинения на трима души – двамата вече бивши шефове на лечебното заведение Светозар Луканов и Орлин Цветков и на началника на отделението по съдова хирургия д-р Румен Цветанов, припомнят от Зов нюз. Магистратите поискаха от тях отговорност за превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции на д-р Халил Мехмед, който никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен.

Още едно осъдително решение за надлимитната дейност на втора инстанция

judge2Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд, с което по иск на „МБАЛ Света Марина“ ЕАД се осъжда НЗОК да заплати сумата 448 390лв., представляваща неизплатена главница за осъществени дейности през м.юни 2016г., ведно със законната лихва върху главницата от 20717.11лв
Задължението на НЗОК е да заплаща извършването на определените с договора дейности, в рамките на предварително определените стойности по реда на чл. 4 от ЗБНЗОК за 2016г., заложени в чл. 42 от договора между болницата и НЗОК.
Съдът намира, че тези разпоредби на договорите противоречат на чл. 35 от ЗЗО, според който осигурените лица имат право да получават медицинска помощ в обхвата на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Клаузите на договор, които противоречат на закона, са нищожни и не произвеждат действие.
Осъществената болнична помощ, следва да бъде заплатена в изпълнения обем. След като е сключен договор между болница и здравната каса, то последната дължи заплащане на всички дейности по уговорените клинични пътеки. Разпоредбите, свързани с лимитите са в противоречие с духа и целта на ЗЗО, респективно с основните разпоредби на сключения между страните договор.

Започна съдебния процес срещу Москов

Moskov sadСпециализираният наказателен съд даде ход на делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и още няколко души, обвинени, че със сделката за ваксините от Турция през 2015 г. са ощетили бюджета с над 325 хил. лв. 
Преди заседанието на съда Петър Москов заяви:
“Всъщност обвинението срещу мен е, че съм пресякъл на зелен светофар. Всички доказателства, които е събрала прокуратурата по делото сочат, че това са същите ваксини като качество, като ефективност, като състав, каквито винаги са били прилагани в България. И затова по-скоро въпросът е тука, защо съм аз в този съд, а не са тези, които разпалиха страховете на хората с политическа цел - БСП и ДПС“.
Първите разпити по делото ще бъдат на  25 септември.

Съдът спря изискването за фабрично нова апаратура

radiotherapy1Петчленен състав на Върховния административен съд спря действието на §3, ал. 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Наредба № 2 от 5.02.2018 г. за условията и реда за осигуряване защита на лицата при медицинско облъчване.
Според същия не се допуска въвеждането в експлоатация на апаратура за лъчелечение, която не е фабрично нова, и нуклеарномедицински уредби за образна диагностика, компютър-томографи и ангиографи, които не са фабрично нови или фабрично обновени. „Фабрично нова апаратура“ се дефинира, като апаратура неинсталирана (немонтирана) и неупотребявана в периода от производството й до доставката й на крайния потребител, като този период не надвишава две календарни години.
Спирането на действието на акта е по жалба на „Център за защита правата в здравеопазването“ и МБАЛ – „Медицински комплекс Свети Иван Рилски“ ЕООД. Ответник е министърът на здравеопазването,

Отмениха решение за обезщетение от 100 000 лв. за забавено лечение на дете

sad200Върховният административен съд отмени обезщетението от 100 000 лева на родителите на починалата от рак Габи. Парите бяха присъдени заради забавена трансплантация на 5-годишното момиченце. Искът беше срещу Министерството на здравеопазването и Център „Фонд за лечение на деца в чужбина”. Родителите на издъхналата от левкемия Габриела Йорданова спечелиха делото още преди две години в Административения съд в Пловдив, съобщават от вестник Монитор. В решението си върховните съдии връщат делото за ново разглеждане от друг състав на съда в Пловдив с указания да се извършат процесуални действия по отстраняване на нередностите на исковата молба и едва след това да се пристъпи към разглеждане на спора по същество.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...