Прикриването на заразна болест се наказва от закона

Предаване на Господари на ефира разказва история, в която пациент дарява кръв и при изследването ѝ се установява, че същият е болен от сифилис. Никой обаче не си прави труда да го информира. Служител на Националния център по трансфузионна хематология казва, че няма нормативно задължение да съобщава диагнозата на когото...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Новата прицелна терапия е бъде…

На онкологична конференция в Правец управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков обясни, че прицелното лечение и индивидуализиране на терапията към всеки отделен пациент са бъдещето в...

Употребата остава ниска за хапче, което може да предотврати ХИВ инфекцията

От западналите квартали в Ню Йорк и Лос Анджелис до клиники в Кения и Бразилия, здравните работници се опитват да популяризират хапче, което се е доказало като високоефективно средство за предотвратяване на ХИВ, но което - според тях - остава драстично недостатъчно използвано.

Представен на пазара в САЩ като "Трувада" и понякога достъпен в чужбина в генерични версии, хапчето показва, че намалява риска от поява на ХИВ от секс с повече от 90%, ако се приема ежедневно. И все пак в световен мащаб, само около дузина държави имат агресивни, подкрепяни от правителството програми за насърчаване на хапчетата. В САЩ има проблеми, свързани с високата цена на Трувада, сдържан скептицизъм сред някои лекари и ниска степен на употреба сред чернокожите гейове и бисексуалните, които имат най-висок процент на заразяване с ХИВ.
Трувада работи ", казва Джеймс Креленщайн, активист, базиран в Ню Йорк." Ние трябва да започнем да мислим за това не като лукс, а като основен компонент за общественото здраве на реакцията на тази нация срещу ХИВ ".

Няколко големи града в САЩ популяризират Трувада, често със сексуално заредени реклами. В Ню Йорк "Bare It All" се нарежда сред лозунгите, призоваващи гей мъжете да се консултират с лекарите си. Лос Анджелис ЛГБТ Център - използвайки това, което нарича "суров, реален език" - стартира кампания за увеличаване на употребата сред младите латино и черни гей мъже и транссексуални жени.

"Ние разполагаме с инструментите, които не само да сложат край на страха от ХИВ, но и да го прекратят като епидемия", заяви шефът на персонала на центъра Даррел Къмингс. "Онези в риск трябва да знаят за инструментите, обаче, и се нуждаят от честна информация за тях."

В Ню Йорк около 30% от гейовете и бисексуалните мъже използват "Трувада" сега, драматично преди няколко години, според д-р Димитър Даскалакис, заместник-комисар на здравния отдел на града.

Въпреки това Даскалакис каза, че употребата сред младите черни и испаноговорящите мъже - които представляват мнозинството от новите ХИВ диагнози - изостава. За да се справи с това, градът прави Трувада лесно достъпен в някои клиники в или близо до силно рискови квартали.

"Обичаме да отидем до основата на проблема", каза Даскалакис, който лично позира за кампанията.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, Трувада ще бъде подходяща за около 1,2 милиона души в САЩ - включително секс работници и около 25 процента от гей мъжете. Gilead Scientific, базираният в Калифорния производител на Трувада, твърди, че има само около 145 000 активни предписания за употреба при превенция на ХИВ.

Според федерални насоки главните кандидати за превантивна употреба на Трувада включват някои гейове и бисексуални мъже с множество сексуални партньори и всеки, който няма ХИВ, но има непрекъснати сексуални връзки с някой, който има вируса.

В чужбина няколко правителствени здравни агенции - включително тези във Франция, Норвегия, Белгия, Кения, Южна Африка, Бразилия и някои канадски провинции - полагат големи усилия за насърчаване на превантивното използване на Трувада или генерични алтернативи, предоставяйки го безплатно или номинално , Във Великобритания здравни служители в Шотландия и Англия наскоро предприеха стъпки за осигуряване на лекарствата директно чрез финансирани от правителството програми, въпреки че в Англия тя е под формата на съдебен процес, ограничен до 10 000 души.

Трувада стартира през 2004 г., първоначално използван в комбинация с други лекарства като основно лечение за хора, които имат ХИВ, вирусът, който причинява СПИН. Тя се разпространява основно чрез секса.

Противоречия възникна през 2012 г., когато Администрацията по храните и лекарствата на САЩ одобри Трувада, за да намали риска от получаване на ХИВ на първо място, за това, което се нарича профилактика преди експозиция или PrEP. Той блокира вируса от копиране и задържане. Критиците предупреждават, че много гейове няма да се вслушат в програмата на Трувада веднъж дневно и се оплакват от високата си цена - около $ 1,500 на месец.

Gilead предлага план за съдействие за плащане на хора без застраховка, които покриват пълните разходи. Някои градове и няколко държави - включително Илинойс, Масачузетс и Вашингтон - също помагат за покриване на разходите. Активистите притискаха "Галаад", за да направят своята програма по-щедра в светлината на печалбите си от "Трувада".

"Няма причина да струва толкова много", каза Креленщайн.

Говорителят Райън Маккейл, в имейл, заяви, че компанията преглежда програмата.

"Като тези в общността на застъпничеството, ние се ангажираме да разширим достъпа до Трувада за PrEP до колкото се може повече хора", пише той.

През юни АХЛ одобри генерична версия на Трувада, която вероятно ще намали цената, но няма да бъде достъпна в САЩ за няколко години.

Дебатът за "Трувада" е довел до много обрати, както се вижда от различната позиция на базираната в Лос Анджелис фондация за здравеопазване по СПИН - водещ доставчик на услуги за ХИВ / СПИН. През 2012 г. групата неуспешно поиска от АХЛ да отложи или отхвърли одобрението на Трувада за превантивна употреба. Президентът на фондацията Майкъл Уейнщайн омаловажи Трувада като "партиен наркотик" и предупреди, че това ще увеличи разпространението на сексуално предавани инфекции, като насърчи мъжете да се занимават със секс без презервативи.

Но миналата година фондацията, макар и все още скептична за някои политики, свързани с Трувада, призова Галаад да намали цената си, за да го направи по-достъпна.

Източник: NBC News

Маркирана като лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

1°C

София

Облачно

Влажност: 85%

Вятър: 11.27 km/h

 • Превалявания от сняг
  24 Мар 2018 2°C -2°C
 • Облачно
  25 Мар 2018 6°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»