Д-р Болтаджиев: Всички болници могат да претендират за надлимитната си…

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници коментира пред БНР решението на ВАС за отмяна на решението на Надзорния съвет на НЗОК за лимитите на болниците. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд - София град, който прогласи за нищожни текстове, с които се определят лимитите на...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

От 15 г. във Видин няма нови медицински кадри (видео)

сестриПрез 2018 г. 1/4 от медицинските сестри у нас трябва да се пенсионират, а повече от 20% вече са в пенсионна възраст. Данните на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи коментираха днес от БНТ. Според статистиката медицинските сестри у нас са малко над 26 000, като средната им възраст е 58 години. Във Видин се назначават само пенсионери. Работещите продължават да напускат заради по-добро заплащане в чужбина или други градове в страната. 216 са действащите медицински сестри и лаборанти във Видин по справка на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Повечето от останалите в системата са със стаж от десетки години.
Диана Богомилова, председател на регионалното дружество на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи коментира, че от 15 години нови медицински кадри не са постъпвали на работа. Ако са постъпвали такива, напускали след това веднага.

В отделението, в което е Диана, вече има една работеща сестра в пенсионна възраст. Предстои и на още три да се пенсионират тази година. Ако напуснат, отделението няма да функционира. Председателката на регионалното дружество на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи обясни, че ще молят специалистите да останат на работа.
Даниела Ценкова е със стаж от 30 години и обича работата си, но понякога съжалява за избора на професия, който направила.
„Трудно е, защото работата е много. Отговорна е, стресова, спешна”, казва медицинската сестра.
Около 500 лева получават медицинските сестри във Видин без данъците и осигуровките. Затова се налага да работят на две, дори три места по някога. Ниските възнаграждения демотивират младите. Изключение са Петя и още две нейни колежки в цялата болница.
„Повечето, с които завършихме, заедно си останаха във Враца, в София, но има и такива, които заминаха по държавите”, сподели Петя Красимирова.
Липсата на нови кадри пречи на работата в екипите. Според лекари, алтернатива на професията "медицинска сестра" няма.
„Сега има някакви такива пориви за произвеждане на парамедици, които може би няма да имат достатъчно добра подготовка адекватно да заменят една медицинска сестра, която е изкарала целия курс на обучение и е добре подготвена”, казва кардиологът д-р Стоян Филипов.
Според работещи в системата, за да има нови попълнения, заплащането трябва да е поне двойно.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Разкъсна облачност

1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 92%

Вятър: 6.44 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 7°C 0°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»