Д-р Болтаджиев: Всички болници могат да претендират за надлимитната си…

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници коментира пред БНР решението на ВАС за отмяна на решението на Надзорния съвет на НЗОК за лимитите на болниците. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд - София град, който прогласи за нищожни текстове, с които се определят лимитите на...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Хаос при отчитане на прегледи на пенсионери заради ново изискване (видео)

лични лекариОт началото на годината личните лекари и стоматолозите са длъжни да отчитат касовите бележки, издадени за медицински преглед на пенсионери, а от Българския лекарски съюз отложиха новото изискване с три месеца. Причината е, че здравната каса няма подходящ софтуер, а и липсват указания как да се отчитат бележките. От БНТ разказват за възрастен пациент, който често посещава личния си лекар. Той плаща намалена потребителска такса от един лев, защото е пенсионер. Разликата до 2,90 лв. се покрива от здравната каса. От тази година, за да я получат, личните лекари трябва да отчитат касовите бележки, които са издали на пенсионерите.
„В момента е абсолютен хаос. Абсолютно никой не знае по какъв начин трябва да се отчитат тези касови ордери“, заяви д-р Стоян Борисов - главен секретар на УС на БЛС.

Общопрактикуващият лекар доктор Николова е чула, че трябва веднъж да опише номера на касовата бележка в амбулаторния лист на пациента и втори път да го нанесе в отделен финансов отчет.
„Проблемът е следното, че се спуска отново нещо, което увеличава бумащините в кабинета и все повече ни приближава към чиновниците и все повече ни отдалечава от медицината. Да отпадне това нещо, защото за нас е неприемливо, това е неработещо. Това ще губи много време на пациентите, ще губи време на лекарите“, каза д-р Гергана Николова.
80-годишният Костадин смята, че лекарите трябва да лекуват, а не да бъдат администратори. От лекарския съюз настояват изискването да се отложи и да влезе в сила от първи април.
„Трябва супер спешно председателят на Надзорния съвет да каже какво се прави до тия дни, до които евентуално би се приела тази промяна в законодателството“, категоричен е главния секретар на УС на БЛС.
Председателят на Надзорния съвет на здравната каса коментира за БНТ, че отлагане на изискването няма да има. Според Жени Начева се работи за издаване на указания към лекарите и подобряване на софтуера на касата.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Разкъсна облачност

1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 92%

Вятър: 6.44 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 7°C 0°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»