Д-р Болтаджиев: Всички болници могат да претендират за надлимитната си…

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници коментира пред БНР решението на ВАС за отмяна на решението на Надзорния съвет на НЗОК за лимитите на болниците. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд - София град, който прогласи за нищожни текстове, с които се определят лимитите на...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Предложенията на потърпевшите от липса на лекарства пациенти (видео)

1Председателят на Асоциация „Хипофиза“ Ваня Добрева информира, че пациентите от асоциацията са потърпевши от незаконния реекспорт и от година и половина не успяват да намерят лекарствата си. Според техни данни, изискани от официални институции, се оказва, че 2/3 от фирмите, които изнасят лекарства, не уведомяват за това Изпълнителната агенция по лекарствата. Добрева е една от пациентите с доброкачествен тумор на хипофизата. Но за да не се разраства, се нуждае от непрекъсната терапия. Тя разказа пред БНТ, че от година и половина нейното лекарство непрекъснато липсва. Липсват и адекватни обяснения защо. Затова направили собствено проучване.

„За нашето конкретно лекарство, според информацията, която получихме в Изпълнителната агенция по лекарствата, само едната фирма - най-големият износител, е обявила 384 пъти, че има намерение да го изнася за 9 месеца. Което означава, че дори и половината от намеренията да са реализирани, това е фирмата, която оставя нашите пациенти без медикаменти. Тя е една от фирмите“, заяви Ваня Добрева.
Сравнявайки официалните данни, получени от митниците и Националната агенция по приходите се оказва дори, че фирмите, които внасят и изнасят техните лекарства, са взаимосвързани.
„Нито една от фирмите, регистрирани в ИАЛ, няма договор с фирмата, която внася нашите лекарства. Това са други фирми, най-вероятно на същите хора“, обяснява председателката на Асоциация „Хипофиза“.
И въпросът на пациентите е защо Изпълнителната агенция по лекарствата не е осъществила контрол. Много по-голям смут предизвиква справката от здравната каса за отпуснатите и платените количества от медикаментите, които са най-интересни за паралелен износ. Оказва се, че са били плащани в пъти повече, отколкото са изписвани. За някои лекарства важи и обратното.
„Ако това наистина е информацията, с която те разполагат, това означава, че те нямат никаква представа какво става с протоколите и техните плащания, защото, вие видяхте, има разлика от хиляда пъти. Явно информационните системи в нашето здравеопазване са в катастрофално състояние. Няма никаква идея какво става с пазара на лекарствата“, допълни и д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ.
Още повече, че според данните, получени от пациентските организации, износът на лекарства не е за 400 милиона, а за милиард и 500 милиона. Затова идеите на управляващите да се следи износа и да се спира при нужда, според пациентската организация няма да проработят. Затова предлагат други мерки, с които може да се запознаете във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти лекарства ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Разкъсна облачност

1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 92%

Вятър: 6.44 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 7°C 0°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»