Д-р Болтаджиев: Всички болници могат да претендират за надлимитната си…

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници коментира пред БНР решението на ВАС за отмяна на решението на Надзорния съвет на НЗОК за лимитите на болниците. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд - София град, който прогласи за нищожни текстове, с които се определят лимитите на...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Последно: Комисия към МЗ ще решава за иновативните лекарства (видео)

1В предаването „Годината“ по Дарик премиерът Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев обясниха последното, за сега, решение на властта за проблема с осигуряването на адекватно лечение на българските пациенти с иновативни лекарства. Ще бъде създадена специализирана комисия към Министерството на здравеопазването, която ще решава кои нови лекарства ще бъдат купувани. Министър Ананиев подчерта, че тези лекарства ще бъдат купувани от Министерството на здравеопазването, а не с пари от НЗОК.
„Мораториум върху лекарствата няма, а временна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета на НЗОК. В областта на онкологията, за които няма алтернативно лечение, с лекарство, което се финансира от Касата, тогава Здравното министерство ще поеме заплащането на този медикамент. За целта към министъра на здравеопазването ще се създаде специализирана комисия – в състава ѝ ще бъдат включени водещи специалисти, в зависимост от конкретното заболяване. Няма да остане нито един български пациент без грижи и да бъде лекуван с най-добрите средства, които се използват в Европейския съюз“, обясни министър Ананиев.

На въпрос дали това е включено в бюджета на Здравната каса, отговорът дойде от министър-председателя Бойко Борисов.
„Нямаме проблем с финансовото осигуряване. Ще работим месец-два. Ще наблюдаваме процеса. Ако процесът върви, ще продължим докрай. Ако има проблем, вкарваме го в парламента. Грижим се за всеки един пациент, така че тези, които са ни обвинили, че сме загубили човешки образ.... Искам да успокоя хората наблюдаваме процеса, за всички ще се погрижим, а ако не работи добре, ще го върнем в парламента“, подчерта премиерът.
От своя страна Ананиев добави, че механизмът, който създават, ще гарантира лечението на пациентите, които имат онкологични заболявания и които имат нужда от новите молекули, които не са включени в бюджета на НЗОК.
„Не говорим само за 9 молекули, може да се наложи за всички 28 молекули. Това е по-добрият вариант“, каза той.
Относно думите на премиера, че ако дадено ново лекарство се използва поне в една трета от европейските държави-членки, то ще се заплаща и у нас, здравният министър уточни, че това по-скоро е ориентир.
„Ако Комисията се произнесе, че то ще помогне даден човек да оздравее, независимо от колко държави е признато, пациентът ще има право на този медикамент“, обясни Ананиев.
По думите му този механизъм е много по-добър, отколкото да се слагат ограничения – 9 държави и ако ние сме десетата.
От своя страна премиерът Борисов допълни, че е важно да защитят здравето на хората.
„Това че някои фармацевтични компании и лобисти ще бъдат ощетени, това не е мой проблем и на министъра на здравеопазването“, заяви премиерът.
В съботния ден премиерът Бойко Борисов събра на среща министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството.
Вижте целия разговор във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Разкъсна облачност

1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 92%

Вятър: 6.44 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 7°C 0°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»