Ананиев ще предложи три варианта за нов здравен модел

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи днес във Варна, че до края на май тази година здравното министерство ще предложи три варианта за промяна на модела на управление в сектора. През февруари Ананиев обяви, че започва да работи за промяна в модела за финансиране на системата от последните 19 години...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Новата прицелна терапия е бъде…

На онкологична конференция в Правец управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков обясни, че прицелното лечение и индивидуализиране на терапията към всеки отделен пациент са бъдещето в...

Последно: Комисия към МЗ ще решава за иновативните лекарства (видео)

1В предаването „Годината“ по Дарик премиерът Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев обясниха последното, за сега, решение на властта за проблема с осигуряването на адекватно лечение на българските пациенти с иновативни лекарства. Ще бъде създадена специализирана комисия към Министерството на здравеопазването, която ще решава кои нови лекарства ще бъдат купувани. Министър Ананиев подчерта, че тези лекарства ще бъдат купувани от Министерството на здравеопазването, а не с пари от НЗОК.
„Мораториум върху лекарствата няма, а временна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета на НЗОК. В областта на онкологията, за които няма алтернативно лечение, с лекарство, което се финансира от Касата, тогава Здравното министерство ще поеме заплащането на този медикамент. За целта към министъра на здравеопазването ще се създаде специализирана комисия – в състава ѝ ще бъдат включени водещи специалисти, в зависимост от конкретното заболяване. Няма да остане нито един български пациент без грижи и да бъде лекуван с най-добрите средства, които се използват в Европейския съюз“, обясни министър Ананиев.

На въпрос дали това е включено в бюджета на Здравната каса, отговорът дойде от министър-председателя Бойко Борисов.
„Нямаме проблем с финансовото осигуряване. Ще работим месец-два. Ще наблюдаваме процеса. Ако процесът върви, ще продължим докрай. Ако има проблем, вкарваме го в парламента. Грижим се за всеки един пациент, така че тези, които са ни обвинили, че сме загубили човешки образ.... Искам да успокоя хората наблюдаваме процеса, за всички ще се погрижим, а ако не работи добре, ще го върнем в парламента“, подчерта премиерът.
От своя страна Ананиев добави, че механизмът, който създават, ще гарантира лечението на пациентите, които имат онкологични заболявания и които имат нужда от новите молекули, които не са включени в бюджета на НЗОК.
„Не говорим само за 9 молекули, може да се наложи за всички 28 молекули. Това е по-добрият вариант“, каза той.
Относно думите на премиера, че ако дадено ново лекарство се използва поне в една трета от европейските държави-членки, то ще се заплаща и у нас, здравният министър уточни, че това по-скоро е ориентир.
„Ако Комисията се произнесе, че то ще помогне даден човек да оздравее, независимо от колко държави е признато, пациентът ще има право на този медикамент“, обясни Ананиев.
По думите му този механизъм е много по-добър, отколкото да се слагат ограничения – 9 държави и ако ние сме десетата.
От своя страна премиерът Борисов допълни, че е важно да защитят здравето на хората.
„Това че някои фармацевтични компании и лобисти ще бъдат ощетени, това не е мой проблем и на министъра на здравеопазването“, заяви премиерът.
В съботния ден премиерът Бойко Борисов събра на среща министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството.
Вижте целия разговор във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Сняг

-1°C

София

Сняг

Влажност: 98%

Вятър: 11.27 km/h

 • Превалявания от сняг
  24 Мар 2018 3°C -2°C
 • Предимно облачно
  25 Мар 2018 5°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»