Д-р Болтаджиев: Всички болници могат да претендират за надлимитната си…

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници коментира пред БНР решението на ВАС за отмяна на решението на Надзорния съвет на НЗОК за лимитите на болниците. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд - София град, който прогласи за нищожни текстове, с които се определят лимитите на...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Правителството хал-хабер няма какво става на лекарствения пазар(видео)

stojcho katsarov Официалните данни на НЗОК, които бяха предоставени са неверни от пръв поглед, каза в интервю за телевизия Европа, председателят на УС на ЦЗПЗ, Д-р Стойчо Кацаров. Ако ги съпоставим с предоставената информация от Агенция Митници, НСИ и АИЛ излиза, че властта си няма хал-хабер какво става на лекарствения пазар.
НЗОК не можа да отговори в срок, което подсказва, че данните са били събирани от различни места и обобщени от някой, който дори не ги е погледнал, иначе щеше да види абсурдните данни.
Информацията, че местният пазар на лекарства е 2 милиарда също не е вярна. НЗОК и болниците закупуват лекарства за общо около 1,4 милиарда лева. Целият пазар е над 3 милиарда лева.

Реекспорта сам по себе си не е проблем. Няма проблем с това, че някой е намерил ниша в пазара и печели от това. Нека печели, той също наема хора на работа плаща заплати, осигуровки. Проблемът е, че болните остават без лекарства.
Предложението за изменение на закона няма да свърши работа. Подобна промяна бе приета от Парламента през 2014, но в последствие бе отменена от Конституционният съд. Дори и сега да не бъде отменена, тя няма да работи. ИАЛ може да спре временно износа, но в момента в който го разреши лекарствата ще заминат навън.
Ефективният модел е НЗОК да договори отстъпки за лекарствата, а цените им на свободният пазар да не бъдат притискани. Така се отпада икономическия смисъл за реекспорт, защото цените на свободния пазар ще са близки до тези в другите страни, а НЗОК ще купува дори по-евтино от сега.
По отношение на здравната система през 2018 година, Д-р Кацаров сподели, че ако няма реформи, нищо няма да се промени, въпреки, че има повече пари. Ключовият въпрос е демонополизация, но не само.
Цялото интервю можете да видите тук:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Разкъсна облачност

-1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 98%

Вятър: 0.00 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C -2°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»