3-годишен оздравителен план за „Пирогов“ от април

Днес Министерството на здравеопазването представи на ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” план за финансово оздравяване на лечебното заведение. Към изпълнението му ще се пристъпи в началото на м. април, информираха от здравното ведомство. Той ще продължи да действа през следващите три години, като МЗ ще наблюдава на месечна и...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

5 000 чакат планово лечение

Данни от 28-те Регионалните здравни инспекции сочат, че близо 5 000 са чакащите за планово лечение пациенти към този момент. Информацията е в отговор на запитване на БНР към Националната...

Кой какво предлага за второ четене на бюджета на НЗОК?

parliamentВижте какво предлагат народните представители за второто четене на закона за бюджет на НЗОК за 2018 година. По реда на внасянето им в Народното събрание:
ПГ на „БСП за България” предлага разходите на НЗОК за 2018 година да се увеличат със 100 милиона лева. Увеличението трябва да дойде от 200 милиона повече приходи от здравни вноски и 100 милиона по-малко трансфер от Държавния бюджет. Разходите се разпределят така: 15 милиона лева повече за дентална помощ, 65 милиона лева повече за болнична помощ, от които 45 милиона лева за продължително лечение и долекуване, 18 милиона лева повече за изплащане на надлимитната дейност на болниците за 2016 година. От коалицията също предлагат да отпадне забраната за сключване на договори с нови болници или нови дейности на съществуващите болници през 2018 година.

От ДПС предлагат разходите да се увеличат с 20 милиона за сметка на приходите от здравни вноски. Предлага се увеличение на разходите за Първична извънболнична помощ с 10 милиона, на разходите за Специализирана извънболнична помощ с 5 милиона лева и на Медико-диагностичните дейности с 5 милиона лева. От ДПС предлагат също да отпаднат всички нови и стари забрани – забраната за сключване на договори с нови болници или нови дейности на съществуващите болници през 2018 година, забраната за включване на нови лекарства в реимбурсните списъци през 2018 година и забраната за сключване на договори, ако разрешението за дейност на болниците е издадено в същата година. От партията предлагат нови текстове в ЗЗО, с които да се въведе електронна здравна карта, като метод за идентификация на пациентите и ключ за достъп до медицинското досие.
От коалиция „Обединени патриоти” предлагат увеличение на парите за Първична извънболнична помощ с 10 милиона и на тези за Специализирана извънболнична помощ с 13 милиона лева. Предлага се също правилата за определяне на лимитите в болничната и извънболничната помощ, разпределението на резерва и допълнителните приходи в бюджета на НЗОК да се извършва след съгласуване с БЛС и респективно БЗС. „Обединени патриоти” предлагат да отпадне забраната за сключване на договори с нови болници или нови дейности на съществуващите болници през 2018 година.
Д-р Дариткова-Проданова от ГЕРБ предлага отсега със закона да се разпредели част от резерва на НЗОК - 7 млн. за Първична извънболнична медицинска помощ, 7 за Специализирана извънболнична, 10 млн. за Дентална и 3 млн. за Медико-диагностична дейност. Тя предлага забраната за сключване на нови договори с болници да не важи за области, където за новите дейности няма сключени договори с НЗОК. Дариткова-Проданова предлага изменение в Закона за здравното осигуряване, с което да се даде право на министъра на здравеопазването да определя с наредба пакета от услуги, гарантирани с бюджета на НЗОК.
Така внесените предложенията имат формални недостатъци.
Предложението на БСП за България да се намали трансфера от Държавния бюджет със 100 милиона, влиза в колизия с определения със Закона за здравното осигуряване размер на трансфера.
Предложението на ДПС, свързани с промяна на Закона за здравното осигуряване и въвеждане на електронна здравна карта, ако бъдат приети, биха били в нарушение на Конституцията. Това е така, защото тези текстове не присъстват в първоначалното предложение на закона и не са обсъждани и гласувани при първото четене на закона. Това означава, че те ще бъдат приети на едно гласуване, а чл. 88 от Конституцията постановява, че законите се приемат на две гласувания.
От същия порок страда и предложението на Д-р Дариткова-Проданова за изменение на ЗЗО, с което да се създаде правно основание на министъра на здравеопазването да издаде нова наредба за основния пакет. Приемането на текста на едно гласуване би било в нарушение на чл. 88 от Конституцията. По подобен казус има решение и на Конституционния съд – Решение № 3 по КД № 2/2007 година.
Текстът на д-р Дариткова -Проданова нарушава Конституцията и на друго основание. Новата алинея ще бъде в нарушение на чл. 52 от Конституцията, която сочи, че условията и реда за оказване на медицинска помощ се определят със закон, а не с наредба, още по-малко на едноличен орган на властта, какъвто е министърът на здравеопазването. Това е подробно изложено в мотивите на Конституционния съд по Решение № 3 по КД № 6/2015 година, с което бе отменен текстът, който Председателят на здравната комисия се опитва да замести.
Предложението на Дриткова-Проданова за разпределяне на средства от резерва на НЗОК води до нарушение на Закона за здравното осигуряване, тъй като новият размер на резерва на НЗОК за непредвидени разходи става по-малък от определения със закона.
В предложението на „Обединени патриоти” за увеличаване на разходите не се сочи за сметка на какво ще бъде това увеличение – на намаление на друго разходи, на увеличение на приходите или друго. Приемането му би създало парадокс, при който разходите са по-големи от приходите без да е приет бюджет с дефицит.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

8°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 78%

Вятър: 11.27 km/h

 • Rain And Snow
  20 Мар 2018 10°C -1°C
 • Rain And Snow
  21 Мар 2018 10°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»