3-годишен оздравителен план за „Пирогов“ от април

Днес Министерството на здравеопазването представи на ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” план за финансово оздравяване на лечебното заведение. Към изпълнението му ще се пристъпи в началото на м. април, информираха от здравното ведомство. Той ще продължи да действа през следващите три години, като МЗ ще наблюдава на месечна и...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

5 000 чакат планово лечение

Данни от 28-те Регионалните здравни инспекции сочат, че близо 5 000 са чакащите за планово лечение пациенти към този момент. Информацията е в отговор на запитване на БНР към Националната...

МЗ и БЛС искат да пишат нови медицински стандарти

isoПредседателят на на Българският лекарски съюз, д-р Венцислав Грозев е изпратил писмо до асоциациите на лечебните заведения за болнична помощ с молба да правят предложения за изготвяне на нови медицински стандарти. В него се дават указания да се обоснове минималния брой лекарски персонал, като се „спази изискването заложеният брой лекари и квалификацията им да осигурява извършването на дейността” и „да се включат в общия брой специализантите”. За специалностите, в които съдът отмени действащите стандарти, Председателят на БЛС препоръчва „да се ползват за база отменения стандарт.”
Медицинските стандарти се издават с наредби на министъра на здравеопазването, съгласно чл. 6 от Закона за лечебните заведения. Макар да не е изрично указано в закона, министърът на здравеопазването е решил да ги издава по специалност. Общият брой на медицинските специалност само в областта на медицината е 62 клинични и 15 неклинични. Има и още няколко десетки специалности за лекари по дентална медицина, фармацевти, военни лекари и професионалисти по здравни грижи. В момента има действащи 38 медицински стандарта. 14 са отменени от Върховния административен съд, някои от тях по два пъти.

Основен аргумент на съда за отмяната на медицинските стандарти в повечето случаи е липсата на мотиви и обосновка за приемането им. Съдът не казва колко лекари и с какви специалности и с какво оборудване трябва да работят. Съдът казва, че колкото и да са, това трябва да се мотивира и обоснове.
Необходимостта от мотиви и оценка на въздействието е заложена в няколко закона. Това не е случайно. Законодателят е въвел тези изисквания за да предпази гражданите от произвола на властта. Министърът не може да приема каквато си иска наредба. Той може да издаде само такава, която му е възложена със закон и само след обосновка, която включва – целите на наредбата, очакваните резултати, необходимостта от издаването, финансовите резултати, оценка на въздействието върху стопанската дейност, съответствието на наредбата с Европейското право. Липсата на който и да е от тези елементи прави наредбата незаконосъобразна.
Ето защо БЛС, когато подема инициатива да подпомогне МЗ в издаването на нови медицински стандарти, трябва да направи предложения, отговарящи на заложените в закона изисквания за обоснованост. Препоръката, да се използва „за база отменения стандарт” не върши работа. Ако предложенията не са обосновани и не е направена оценка на въздействието, то и новият стандарт ще има съдбата на стария.
От Националното сдружение на частните болници са изпратили писмо до БЛС, в което се обръща внимание на това, че освен от гледна точка на закона, наредбите на министъра за издаване на медицински стандарти, трябва да се разглеждат и относно тяхната полза. Според сдружението медицинските стандарти, с техните необосновани изисквания, са довели до ненужно нарастване на разходите на болниците и до тежко финансово състояние на повечето от тях. НСЧБ смятат също, че издаваните до сега стандарти са проста съвкупност от количествени изисквания, а част от тях са и лобистки.
Действащите стандарти не спомагат за повишаване на качеството на медицинската помощ и не са приети на базата на общо съгласие на заинтересованите страни. Частните болници са готови да вземат участие в изготвянето на медицински стандарти, но само ако процедурата по приемането им следва правилата, разписани в Закона за стандартизация. В противен случай те отказват да участват и заявяват, че ще оспорят и новоприетите стандарти пред съда.
В действителност няма никакви доказателства, че приетите до сега медицински стандарти са повишили качеството на медицинската помощ. Някои от стандартите са приети в периода 2003-2005 година, а огромната част са издадени през 2010 година. Част от тях бяха отменени от съда през 2016 – 2017 година. Тоест в период от 6 -7 години са били действащи всички медицински стандарти по специалности. Няма публична информация здравните власти да са прилагали методология за обективна оценка на индикатори на качеството на медицинската помощ и да са регистрирали повишаването му през последните 6 - 7 години на базата на въведените медицински стандарти. Субективното мнение на лекари и пациенти е известно. И едните и другите са недоволни. Недоволството дори нараства през последните години. Липсата на оценка на действието на нормативният акт е друг проблем на издаването на наредби. И БЛС и здравното министерство, на което се опитва да помогне съсловната организация трябва да помислят дали не е по-правилно да се опитат да направят оценка на резултатите от въведените стандарти от 2010 до сега. Без такава оценка, рискът да се издадат нови, вредни за медицината и здравеопазването разпоредби е огромен.
Изготвянето на стандарти за качество на диагностиката и лечението не е лесна работа. Неслучайно в цялата палитра от международните стандарти за качество – ISO, липсват такива в сферата на медицината. Има само няколко, свързани с управлението на отделни лечебни звена и структури. По много причини, обективно не е лесно да се постигне съгласие за такива стандарти.
Лесно е да се издадат наредби, но от тях полза за системата на здравеопазване няма. Има вреда и то значителна.
Първоначалната идея, приета в закона през 2002 година да се издадат с наредби медицинските стандарти е била утопична. За това и в продължение на 8 години са издадени едва 3-4 такива наредби.
През 2010 година Правителството води политика на затваряне на малките общински и частни болници и съзира възможност, да използва като инструмент медицинските стандарти и чрез разписване на завишени изисквания да ги принуди да прекратят дейността си. 17 общински болници фалират, но останалите успяват да преодолеят изискванията. В следващите години, основното предназначение на тези нашенски стандарти е да пренасочат част от финансовите ресурси от по-малките към по-големите болници. Неимоверно нарасналите разходи, обаче в резултат на прилагането им води до влошаване на финансовото състояние на всички болници и малки и големи. Няма как една структура, чиито дългове надхвърлят неколкократно уставният и капитал и чиито персонал с месеци не е вземал заплата, да предоставя качествена услуга, без значение дали е медицинска помощ или нещо друго. Не се нуждаем от индикатори за качество и методики, за да стигнем до това заключение.
Ето защо, ако МЗ и БЛС са решили да повторят упражнението от 2010 година, трябва да знаят, че не помагат, но могат да навредят на системата на здравеопазване и медицината в България.
Д-р Стойчо Кацаров

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

8°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 78%

Вятър: 11.27 km/h

 • Rain And Snow
  20 Мар 2018 10°C -1°C
 • Rain And Snow
  21 Мар 2018 10°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»