3-годишен оздравителен план за „Пирогов“ от април

Днес Министерството на здравеопазването представи на ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” план за финансово оздравяване на лечебното заведение. Към изпълнението му ще се пристъпи в началото на м. април, информираха от здравното ведомство. Той ще продължи да действа през следващите три години, като МЗ ще наблюдава на месечна и...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

5 000 чакат планово лечение

Данни от 28-те Регионалните здравни инспекции сочат, че близо 5 000 са чакащите за планово лечение пациенти към този момент. Информацията е в отговор на запитване на БНР към Националната...

Надзорници разпределят парите за здраве

kaz"Аз правя предложение. Аз мисля, че можем да намалим с 10 милиона парите за лекарствата. От милиард и 30 милиона да станат милиард и 20 милиона. Защото пак казвам, очакваното изпълнение е милиард и 21, и 22. Ако са 1 – 2 можем и от резерва. Но не можем повече да ги направим. Нищо дисциплиниращо няма. Съгласен съм, че тези 200 хиляди, които дадохме в извънболничната водят на фона на всички други увеличения до скептицизъм и натиск от тяхна страна. Нека да дадем от тези 10, 7 там. И останалите 3 милиона въпроса е къде да ги сложим. Ние можем да ги сложим и трите милиона в болнична помощ, можем да сложим един милион горе да станат 10 за стоматолозите и 2 да отидат в лечебното и пак ви казвам, че със 120 – 130 милиона направете сметка колко от тези пътеки, които са недооценени можем да увеличим и с колко."

"Т.е. онова, което ще реимбурсираме минус онова, което те ще ни дадат като отстъпка утежнява бюджета с около 25 милиона лева. Нашия бюджет е предвиден за средномесечен разход за лекарства от 61 млн. лв. Това е за домашно лечение. В последните три месеца средномесечният разход е 71 млн. лв. За тези, които са за онкото, ние сме ги направили 24 млн. лв. средномесечен разход. Последните три месеца са 27. Как ще влязат тези 25 милиона в тези суми, като тези вторите, които сме ги постигнали със сигурност ще станат през цялата година. На нас дефицита ни идва още от постигнатото ниво за 2017 г. Ние искаме да им дадем още 25, пък да им свалим и 30, извинявайте, малко трябва да мислим по тези неща. Ние тръгваме с дефицит на бюджета така, както сме го одобрили, без да имаме предвид новите молекули и от тях сваляме 30 милиона."
"Не е проблем, но аз мисля, че ще се поставим в тежко положение да угодим на всички. Аз не съм убеден, понеже лекарският съюз е написал, че искат много пари там, на няколко позиции е поискал, другите квадратчета стоят празни, там нищо не е предложил, пак започват със заплахите, че няма да подпишат рамково споразумение."
"По принцип бих подкрепил 7 за ПИМП, 1 милиона за стоматолозите, ако да речем тяхната програма е 20 милиона, да е на 50% и ако трябва да бъда откровен не бих пипал повече, защото по този начин с тези 8 милиона намаление ще отидем точно на изпълнението за 2017 г., което горе-долу е коректно. А след това, ако не стигнат 20 милиона за болнична ще ги дадем от резерва. Ако ме питаш какво мисля. Това ми се вижда най-логично. Правим половин програма за стоматолозите, създаваме условия БЛС да дойдат да водим разговори по извънболничната помощ и то не за цени, а за обеми дейност. А пък сърцевината на ресурса в резерва ще отиде евентуално да направим тези стъпки в областта на болничната помощ и евентуално някакъв проблем в лекарствата, които могат да възникнат."
Това е извадка от стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на което се е провела дискусия за бюджета на НЗОК за 2018 година. Дискусията е между Кирил Ананиев и Иван Кокалов.
Ето още малко от същото:
Боян Бойчев: Говорим за новите молекули. Аз в момента не разбирам вие какво договаряте?
Теодор Василев: Имаме ли гаранции, че определения милиард ще стигне?
Лидия Нейчева: Следователно 25 милиона няма да влязат.
Проф. д-р Камен Плочев: Няма да подпишем договор с тях.
Кирил Ананиев: Но разхода ни е по-голям отколкото отстъпката. То ще влезе нещо, ще се върне, но ние ще похарчим много повече.
Боян Бойчев: Г-жа Нейчева имаше предвид за новите молекули.
Проф. д-р Камен Плочев: Ние няма да сключим договор с тях.
Боян Бойчев: Колеги, аз предлагам тези текстове да минат в режим дискусия и след това да минем към гласуване.
Д-р Иван Кокалов: Тогава тази презумпция излиза, че ние общо взето след като очакваме тази година някъде милиард и 21 – 22 милиона да е изпълнението и трябва да се запази за следващата година, излиза, че ние можем да вземем 7 милиона и да ги прехвърлим там, където вие предлагате и друго да не правим. И естествено резервът ще се следи, на всички еднакво трябва да помагаме, не мога още от сега да кажа, но не можем да заложим 1 милиард при условие, че 1 милиард и 21 милиона ще бъде изпълнението. Каквото и да правим не може да е под това. И затова предлагам при милиард и 30, това, което миналия път гласувахме да го направим милиард и 27. Тези 7 да ги прехвърлим в ПИМП, защото там беше само с 200 хиляди, за да можем да седнем да преговаряме с лекарския съюз, защото там са ни поставили ултиматум специално за ПИМП, в СИМП има увеличение и друго да не правим.
Д-р Мирослав Ненков: Ако позволите, г-н Председател, така предложения бюджет от министерство на здравето, който наистина на пръв поглед изглежда нелогичен да се предвидят по-малко пари за лекарствени средства, отколкото се очаква тази година да се изхарчат, това не е станало ей така, защото някой е гледал в тавана.
И така нататък.
Ако това ви се струва малко или извадено от контекста, можете да се насладите на цялата стенограма тук. В крайна сметка се приема предложението на д-р Иван Кокалов. За всеки случай, се приема и забрана финансиране на нови дейности в болниците и нови лекарства.
В стенограмата няма да намерите обсъждане на анализи, нито на някакви разчети, нито каквато и да е икономическа или медицинска обосновка.
Няма и как да има. От деветте членове на Надзорния съвет единственият бюджетар по занятие е Кирил Ананиев. Нито един от деветте членове на съвета не е актюер. Такъв няма и в управлението на НЗОК.
За това дебатите приличат повече на една известна картина на русия художник Иля Репин, отколкото на заседание на върховния орган за здравноосигурителен фонд. Репин показва как казаците пишат писмо на турския султан. Писмото на нашите надзорници не е адресирано до султана. То е за медиците, за пациентите и чрез тях за всички останали граждани – задължително здравноосигурени лица, съкратено ЗЗОЛ.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

8°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 78%

Вятър: 11.27 km/h

 • Rain And Snow
  20 Мар 2018 10°C -1°C
 • Rain And Snow
  21 Мар 2018 10°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»