3-годишен оздравителен план за „Пирогов“ от април

Днес Министерството на здравеопазването представи на ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” план за финансово оздравяване на лечебното заведение. Към изпълнението му ще се пристъпи в началото на м. април, информираха от здравното ведомство. Той ще продължи да действа през следващите три години, като МЗ ще наблюдава на месечна и...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

5 000 чакат планово лечение

Данни от 28-те Регионалните здравни инспекции сочат, че близо 5 000 са чакащите за планово лечение пациенти към този момент. Информацията е в отговор на запитване на БНР към Националната...

Полусляп пациент с диабет осъди НЗОК. Парламентът промени закона

blindВърховният административен съд потвърди решение на Кюстендилския административен съд, с което НЗОК се осъжда да заплати на пациент с диабет обезщетение в размер на 0 400, 46 лева в едно със законната лихва, считано от 04.12.2014 г. до окончателното й изплащане. НЗОК е осъдена по закона за отговорността на държавата и общините за вреди.
Случаят, обаче не е интересен с размера на обезщетението, а е показателен за провежданата здравната политика във вреда на пациентите.
Едно от усложненията на диабета е засягането на зрението. Кръвоносните съдове в ретината пролиферират и това води до пълна слепота. За да се спре пролиферацията се използва лазер, а където не дава ефект, се прилагат медикаменти. Лекарствата се инжектират в ретината 1-2 пъти, а понякога и 3-4 пъти годишно.

НЗОК не заплаща нито един от тези медикаменти, с доказана ефективност. На пазара е наличен един с цена от няколко хиляди лева за един флакон. Има друг лекарствен продукт, предназначен за лечение на онкологични заболявания, който обаче се е доказал в световната практика, с великолепния си ефект при тези случаи на диабетна ретинопатия. Цената на една апликация е 40 лева. Очните лекари го прилагат масово в страната, докато Изпълнителна агенция Медицински одит се самосезира и започва да ги глобява наред в цялата страна, защото прилагат медикамента без да има описание на това приложение в кратката му характеристика, въпреки че този му начин на приложение е световна практика. Лекарите спират приложението и пациентите са обречени на ослепяване. Няма официални данни колко от тях са загубили зрението си. Мнозина от тях вероятно и не са разбрали, че зрението им е могло да бъде спасено.
През 2014 година все още в Закона за здравното осигуряване съществува чл. 56, ал. 3, според който „Предписването и получаването на лекарствени продукти, напълно или частично заплащани от НЗОК извън тези по ал. 1 и 2 от изпълнител на медицинска помощ се извършва след писмена обосновка на необходимостта. Заплащането на тези лекарствени продукти става с разрешение на директора на съответната РЗОК”.
Пациентът, по чиято жалба е осъдена НЗОК подава заявление до Директора на РЗОК Кюстендил с искане на основание ч. 56, ал. 3 от закона да му бъде заплатено лечението с лекарство, което не е включено в реимбурсната листа на касата. Пациентът получава немотивиран отказ, който е отменен от съда. В последствие НЗОК е осъдена да заплати обезщетение за нанесените в резултат на незаконния отказ вреди.
Този текст на закона, който позволява с разрешение на Директора на РЗОК да бъде платено лекарство, което не е в списъците на касата е в закона от първоначалното му приемане през 1999 гоодина. Идеята на законодателя е била да осигури законова възможност за лечение на пациенти в специфични случаи, в които общите правила за съставяне на реимбурсната листа пречат на това лечение. Ако тази политика на загриженост за болните е била в началото, то към 2015 година от нея не е останало нищо. След решението на съда по казуса, на 27 юни 2015 година, по предложение на Министерския съвет, Народното събрание отменя чл. 56, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване.
Мораториумите над новите лекарства и новите дейности на болниците са естествено продължение на тази антихуманна политика.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти лекарства съд НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

8°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 78%

Вятър: 11.27 km/h

 • Rain And Snow
  20 Мар 2018 10°C -1°C
 • Rain And Snow
  21 Мар 2018 10°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»