Храни

  • Хранителната добавка Е171 вече не се смята за безопасна

    Европейската агенция за безопасност на храните (ЕОБХ) съобщи, че широкоизползваната хранителна добавка, позната като изкуствения оцветител Е171 по опаковките на храните, "вече не се счита за безопасна" за консумация, тъй като съдържа наночастици титанов диоксид, който може да увреди ДНК.

  • Може ли промяната на диетата да засили ефекта на химиотерапията при пациенти с рак на панкреаса?

    Резултатите от ново проучване показват, че кетогенната диета - която е с ниско съдържание на въглехидрати и протеини, но с високо съдържание на мазнини - помага за убиване на раковите клетки на панкреаса,в комбинация с тройна терапия с медикаменти.
    В лабораторни експерименти кетогенната диета намалява нивата на глюкоза в тумора. В допълнение, тази диета повишава кетоновите тела, произвеждани от черния дроб, което поставя допълнителен стрес върху раковите клетки. Изследването е публикувано в списание Med.

  • Новата храна в Европейския съюз

    Един Регламент на Европейската комисия разбуни духовете през изминалата седмица. Разрешава се продажбата и използването като храна на ларви от някои насекоми.

  • Проучване установява, че вид гъби подобряват паметта, като стимулират растежа на нервите

    Изследователи от Университета на Куинсланд са открили активното съединение от ядлива гъба, което стимулира растежа на нервите и подобрява паметта.

  • Може ли диетата да помогне в борбата с депресията?

    Депресията е често срещано разстройство на психичното здраве и засяга около 5% от всички възрастни хора по света, според оценката на Световната здравна организация (СЗО).

  • „Средиземноморска“ диета намалява риска от депресия при жени

    Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че депресията засяга около 5,7% от възрастните над 60-годишна възраст и че състоянието е 50% по-често срещано при жените, отколкото при мъжете.

    Ново проучване, което бе публикувано в British Journal of Nutrition, установява, че жените, които се придържат към средиземноморската диета, са с около 60% по-малко склонни да изпитат депресия.

    Консумирането на риба и мононенаситени масла, и двете част от средиземноморската диета, се оказа особено важно. Проучването включва жени и мъже, но изследователите са установили по-силна зависимост между консумацията на средиземноморска диета и депресията при жените.

    Като цяло 19,8% от участниците в проучването съобщават за симптоми на депресия - 27,9% от жените и 8,0% от мъжете.

    Задълбочавайки се в диетичните елементи, изследователите наблюдават по-голямо намаляване на депресията при приема на храна с повече риба и мононенаситени мастни киселини, в сравнение с храна с ненаситените мастни киселини. Когато се консумират три или повече порции прясна риба седмично, рискът от депресия намалява с 62%; Изследователите не са установили такава връзка с консервирана риба тон.

    Яденето на повече риба е свързано с 44% общо намаление на риска от депресия, като намалението при жените е с 56%. За всеки грам риба, консумирана на ден, рискът при жените намалява с 2%.
    Източник: Medical News Today


     

    Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.