Студенти

  • Здравно осигуряване на студенти

    Студентите, както и всички други български граждани, подлежат на задължително здравно осигуряване. Всички студенти редовно обучение се осигуряват за сметка на републиканския бюджет до навършване на 26 годишна възраст.

  • Край на обвързването с договор на специализантите с болниците

    Министерството на здравеопазването обяви проекта си за промените, свързани с реда за специализацията на младите лекари, за които даде заявка вчера.

    Основното изменение в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, което предлага екипът на д-р Стойчо Кацаров, е свързано с отпадането на ангажимента лекарят да остане на работа в конкретно лечебно заведение, в случай че обучението му е поето от държавата. 

  • Студентка по медицина от Македония получи стипендия

    На церемония в Медицински университет София, Председателят на ЦЗПЗ д-р Николай Болтаджиев подписа договор, с който Центъра за защита правата в здравеопазването дарява годишна стипендия в размер на 5000 лева на Тамара Арсова, родом от град Щип, Македония. Тамара е студент по медицина, втори курс в Медицински университет София с успех от следването до момента 5.75. Участие в церемонията взе и заместник ректора на медицинския университет проф. д-р Каролина Любомирова.

  • Стипендии „Теодора Захариева“

    Теодора Захариева е човекът, който доказа, че пациентите могат да отстояват правата си. Тя заставаше с името и авторитета си за каузата на справедливостта и правото на живот на всеки. Теди е от малцината, които в краткия си живот остави толкова дълбока следа. Тя имаше способността да променя обществото, куража да се противопоставя на злото и себераздаването да се грижи за всички, които имаха нужда от подкрепа.

  • Явлението „избор на пациент“ от Проф. Поля Голева

    1. Пандемията от Ковид – 19 постави здравеопазването ни пред много предизвикателства. Появиха се нови събития, нови явления, които не бяха или бяха малко познати досега. И не става въпрос за новите и неизвестни медицински аспекти на заболяването, а за нови морални и преди всичко правни проблеми. Един от тях е дали правото на достъп до медицинска помощ е гарантирано и дали някой има предимство да бъде лекуван. Чий живот трябва да бъде спасен, ако апаратите или животоподдържащите апаратури не достигат и лекарят бъде изправен пред дилемата – кой от двама или повече пациенти следва да получи животоспасителния апарат, за да oживее?

  • Над 10 000 студенти учат в Медицинския университет в София

    В медицината качеството на образованието се измерва с цената на човешкия живот. Няма друга професия, в която професионализмът и науката, хуманността и всеотдайността да са така неразривно свързани. Без здравеопазване няма икономика.

  • Днес отдаваме почит към жертвите на комунистическия режим, сред тях и много медици

    Множество български лекари и студенти по медицина станаха жертви на жестоки репресии в различни периоди на своя живот по време на тоталитарния режим в България.

  • Д-р Болтаджиев в 100% будни за конкурса за студенти по медицина

    Центърът за защита правата в здравеопазването и "Фондация жени и Александър Дърводелски" обявиха конкурс за награди за студентите по медицина.

  • Конкурс за студенти по медицина провокира бъдещите лекари

    Студентите могат да напишат есе на тема „Свободата да лекуваш и правото да се лекуваш”

  • Д-р Болтаджиев: Трябват радикални мерки за здравеопазването

    "За да излекуваме системата, трябват коренни реформи. Тя е част от държавата и тя се пропи с корупция. В здравеопазването трябват радикални мерки. Трябва изцяло реформа в системата.

  • Студенти по медицина получиха награди „Ал. Дърводелски“ на официална церемония (галерия и видео)

    Днес, на официална церемония бяха връчени Наградите Александър Дърводелски в зала МаксиМ в БТА. Конкурсът за студенти по медицина беше организиран от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и бе обявен на 7-ми април – Световния ден на здравето. Всички участници трябваше да представят есе на тема Свободата да лекуваш и правото да се лекуваш.

  • Стиляна Аврамова - лауреат на конкурса за студенти по медицина "А. Дърводелски"

    „Свободата да лекуваш и правото да се лекуваш“

    За етичните дилеми в ежедневието
    5:40.Първата аларма. Протягам се и безцеремонно я спирам.5:50.5:53.5:58..

  • Николай Шукеров - лауреат на конкурса за студенти по медицина "А. Дърводелски"

    Свободата да лекуваш и правото да се лекуваш

    Способността да съпреживееш ближния, да облекчиш неговите душевни и
    телесни болки е качество, което не може да се преподава, ако няма желание за ДОБРОТВОРСТВО! Да си добротворец е човечност, всеотдайност, чувство за отговорност, мисия, привилегия.

  • Яна Гугалова - лауреат на конкурса за студенти по медицина "А. Дърводелски"

    „Свободата да лекуваш и правото да се лекуваш“

    Пореден ден на работа- станала съм рано, оправям се и тръгвам. Знам, че ми предстои тежък ден с много пациенти, нови случаи и много тичане. Пристигам, поздравявам и се преобличам, за да съм готова за новите задачи. Ден като ден. Не очаквам нещо специално, но ето, че човек никога не знае какво ще му поднесе съдбата.

  • Стоян Додников - лауреат на конкурса за студенти по медицина "А. Дърводелски"

    Свободата да лекуваш и правото да се лекуваш

    „Ако започнеш да дишаш…
    Само ако започнеш да дишаш…
    Ще те изпиша от болницата.

  • Синтия Христова-лауреат на конкурса за студенти по медицина "А. Дърводелски"

    Свободата да лекуваш и правото да се лекуваш

    Да лекуваш е огромна сила. За пет години обучение смятах, че съм запозната със значението на това. Изначално желанието да помагам на хората в нужда, ме предизвика да следвам именно тази тежка специалност.