Заплати

 • Д-р Кателиева: В този вариант на заплащане има по-голяма справедливост

  Не е необходимо да се измерват минутите, в които един медик от Спешната помощ прекарва с Covid-пациент, а ще се описват дежурствата, в рамките на които е имало контакт с такъв пациент, поясни пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната помощ след разговор със заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров.

 • Министър Стойчо Кацаров и представители на КТ “Подкрепа“ и Национален синдикат „Защита“ обсъдиха новата методика за изплащане на допълнителните средства за работа при неблагоприятни условия в Спешна помощ

  Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и екипът му проведоха среща с представители на КТ “Подкрепа“ и Национален синдикат „Защита“ относно новата методика за изплащане на допълнителните средства за работа при неблагоприятни условия в центровете за спешна медицинска помощ.

 • Само в бюджетния сектор заплатите зависят от Правителството

  Повод за този коментар е обвързването на увеличението на цените на клиничните пътеки с повишаване на минималните трудови възнаграждения на персонала на лечебните заведения, записано в подписания миналата седмица анекс към НРД. Няма съмнение в добрите намерения на Правителството да повиши заплатите на работещите в лечебните заведения.

 • Съдът спря изпълнението на текстовете от НРД за болничните лимити и заплати

  На 15.07.2022г. Върховният административен съд излезе с Определение, с което спира изпълнението на разпоредби от Договорът за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности, с които се определят утвърдени месечни стойности на здравноосигурителните плащания за лечебните заведения - изпълнители на болнична медицинска помощ и се определя размера на основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти.

 • Проф. Поля Голева: Със спирането на разпоредби на НРД от ВАС се предотвратяват вреди за болниците

  1.С определение от 15.07.2022 г. Върховният административен съд, трето отделение, в закрито заседание спря изпълнението на параграфите с номера 43, 63, 71, 72 и 91 от Договор № РД- НС-01-4-13 от 29. 04.2022 г. за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз, обнародван в „Държавен вестник“ бр. 37 от 17.05. 2022 г.

 • БЛС предлага заплатите на лекарите да се определят от Министерския съвет

  Българския лекарски съюз представи проект за минимални възнаграждения на лекарите.
  Лекарите с различните специалности ще получават различна заплата, които ще зависят и от нивото на компетентност на болницата. Тъй като в момента ниво на компетнентост се определя само по специалности, БЛС предлагат такива нива да се определят и по болници.
  Предлага се въвеждане на класификатор на длъжностите с 4 степени и 6 ранга във всяка степен, като преминаването от ранг в ранг ще зависи от минимален стаж в предходния ранг и натрупаните точки за професионална квалификация, давани от самия БЛС.
  За медицинския персонал на държавни и общински болници, които функционират в неблагоприятни икономически условия държавата да предоставя фиксирана добавка за медицинския и немедицинския персонал, подобна на ковид-добавките.


  {module title="Подобни статии"}


  Минималното стартово заплащане на лекар без стаж и допълнителна квалификация в болница ще бъде 50% от средната работна заплата за конкретния район за конкретната специалност. Останалите длъжности и рангове се изчисляват резултативно, на базата на заложените пропорции.
  Минималните заплати ще се индексират автоматично всяка година с 50% от ръста на среднопретеглените реимбурсни нива на клиничните пътеки за текущата година и 50% от ръста на индекс на потребителските цени.
  Българският лекарски съюз ще разработи нова методология за присъждане на точки за повишаване на квалификацията;
  Разработената методология за минимално заплащане, следва законово да бъде „вложена“ в Постановление на министерския съвет, както е с минималната работна заплата.
  Така предложената система за формиране и индексиране на основни възнаграждения в болничната помощ ще се приложи и за извънболнична та помощ с известни модификации.
  Моделът е разработен от неправителствената организация - „Институт по икономика и политики“.
  Предложеният модел напомня на начина, по който се формираха лекарските заплати по времето на соца. Тогава също се определяха от Министерския съвет. Тогава размерът им също зависеше от специалността, трудовия стаж, и дали работиш в районна, окръжна или университетска болница. Заплатата не зависеше от индивидуалния принос на лекаря към резултатите на болницата, нито от това дали същият е предпочитан или не от пациентите.


  {module title="Абонамент"}


   {module title="Анкета"}

 • Сигнал за нарушения на временния директор на Александровска. Развръзката предстои

  В Изпълнителна агенция медицински одит е подаден сигнал за извършени нарушения на закона от временно назначения за директор на Александровска болница проф. Йонков.

 • Държавната намеса на пазара на труда само влошава нещата в здравеопазването

  Това се казва в декларация на националното сдружение на частните болници, разпространена до медиите по повод предложение на министерството на финансите, свързано със заплатите на медиците. Ето и пълният текст:

 • Големи ли са заплатите на директорите на болници?

  Темата за възнагражденията на директорите на болниците периодично става предмет на широко обществено обсъждане. Повод за това обикновено дава публикуването на декларациите за годишни доходи на задължените лица по закона за борба с корупцията.

Нашият офис се намира тук:

АНКЕТА

Спазват ли се правата на пациентите в България?