Хора с увреждания

  • Помощи и облекчения за лица с трайно намалена работоспособност

    Лицата с намалена работоспособност от 50 до 70 % имат право на:
    намалена цена на карта за градски транспорт (за живеещите в София на стойност 20 лв.);
    месечна помощ за транспортно обслужване в размер 15 на сто от гарантирания минимален доход.
    еднократна помощ за инцидентно възникнали жизненоважни потребности;

  • Трайна неработоспособност

    Експертизата на трайно намалената работоспособност и определяне характера на заболяванията - професионален или общ, както и трудоустрояването на лица с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност се извършват от Трудово-експертни лекарски комисии (ТЕЛК).
    Регистрацията, обработка и съхраняване на здравната информация за освидетелстваните от ТЕЛК лица се осъществява от Регионални картотеки на медицинските експертизи (РКМЕ), които са структурни звена на РЗИ.

  • Веска Събева: Хората с увреждания се страхуват да гласуват дори с подвижна секция

    При повечето избори досега се е създавала възможност за гласуване и на хората с инвалидни колички в секциите, но тази година е различна, защото много от тези хора няма да отидат да гласуват“, каза пред БНР Веска Събева, заместник-председател на Национално представителните организации на и за хората с увреждания.

  • По-малко пари за ТЕЛК, ако НЕЛК върне решението

    По-малко пари за телковете, ако НЕЛК върне решението им след обжалване - това предвижда проекта за изменение на Наредбата за субсидиране на лечебните заведения, който е достъпен на сайта за обществено обсъждане.

  • Какво не ѝ е наред на Наредбата за ТЕЛК

    Наредбата за медицинската експертиза от години търпи промяна след промяна и не може да се каже, че следва някакъв постоянен курс. Доста по-постоянно Върховният административен съд отменя частично нейни текстове, които тутакси биват публикувани отново в общо взето същия вид като отменените.

  • Ако умра, поне системата да заработи

    Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет. Те искат по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

  • Възможен ли е отказ от влязло в сила решение на ТЕЛК?

    В законодателството е предвидена възможност, когато едно лице страда от трайно намалена работоспособност, неговите заболявания, увреждания и дефицити да бъдат установени от териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК)

  • Промените в медицинската експертиза в помощ на лицата с увреждания

    С постановление Nr.13 от 26. 01.2023 г. Министерският съвет измени и допълни Наредбата за медицинската експертиза, приета с Постановление Nr. 120 на МС от 2017 г.

  • Парламентът за ТЕЛК - популизъм, вместо реформи

    Хиляди хора са останали без пенсии за инвалидност, заради закъснения в произнасянето на Трудово - експертните лекарски комисии (ТЕЛК).

  • Всички държавни и общински болници с ТЕЛК

    Министерството на здравеопазването е публикувало за обществено обсъждане проект за изменение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.