Електронно здравеопазване

 • Достъпът на пациентите до електронната рецептурна книжка става чрез електронното здравно досие

  От 01.07.2021 г. стартира процесът на въвеждане на електронна рецептурна книжка (ЕРК) и извеждане от употреба на хартиената рецептурна книжка. Пациентите ще могат да проверяват информацията, която съдържат книжките им в електронното си здравно досие достъпно на сайта на НЗОК. Достъпът е осъществява от тук 
  За вход в системата са предвидени три варианта:

 • Не стреляйте по пианиста

  От вчера заработиха новите модули на електронното ни здравеопазване. И както подобава у нас в такива случаи, почти нищо не работи. Два дни от цялата страна валят оплаквания от първичната и специализираната извънболнична помощ, от медико - диагностичните лаборатории, от болниците. Пациенитте идват, но направлението не се отваря или изобщо го няма, или го отварят на регистратура, а след това лекарят няма достъп до него, или вече е маркирано като изпълнено, макар болният още да не е излязъл от кабинета на предписващият го и какво ли още не.

 • Е-здравеопазване: Хаос с документите и взаимни обвинения

  От 1-ви юни лечебните заведения бяха задължение да издават само в електронен вид амбулаторни листа, направления за консултации и изследвания (клинична лаборатория, микробиология, паразитология, вирусология, образна диагностика, обща и клинична патология, имунология), както и резултатите от тях. Това е довело до пълен хаос с медицинската документация.
  Ето причините, според разработчиците на медицински софтуер.

 • Трагикомедия в Закона за здравето

  Писан на коляно, по нечие внезапно хрумване и вероятно късно вечер – така може да се определи накратко внесения проект за изменение на Закона за здравето. Текстът е не просто възмутителен, но и олицетворява всички недостатъци на нормотворчеството в българското здравеопазване.
  Текстът за изменение е внесен от председателя на Комисията по здравеопазване - Антон  Тонев, както и д-р Александър Симидчиев; Антоанета Цонева, Зарко Маринов, Иван Димитров и Петър Маринов.

 • Нови моменти в българското здравеопазване

  1. Бързото навлизане на електронната комуникация – лекар-аптека-пациент в медицинската практика. Медицината се електронизира не само на плоскостта на все по-широкото използване на съвременни технически средства за диагностика и лечение на болните, но и на плоскостта на взаимоотношенията между участниците в здравеопазването. На ден, пише mediapool.bg на 25.8.2022 г., се извършват 130 000 електронни прегледа

 • Предизборните обещания в здравеопазването октомври 2022

  Много обещания или никакви обещания, какво планират за здравеопазването политическите партии. Някои от бъдещите представители на народа, голяма част от които и досегашни такива, са подготвили програми достойни Оскар, други са били по-обрани, трети пък все още не са готови с обещанията.

 • Култура и безопасност в здравеопазването

  Служебното правителство обсъди на заседание на 7.9.2022 г. Националната здравна стратегия 2030, изготвена от Министерството на здравеопазването. От този документ, чийто обем надхвърля 100 страници, ще се спра на „Политика т. 2.6. Култура за безопасност в здравеопазването“. Разбира се, в статията само ще набележа важните моменти в този сегмент на здравната стратегия,

 • България се променя благодарение на хората, а не на управляващите!

  Ангелина Бонева и Снежана Георгиева обсъждаха здравните политики в ефир Казаха се важни точки и се посочиха решенията Ангелина Бонева гостува в студиото на ТВ България 24, с водещ Снежана Георгиева. В предаването "Хитове в мрежата" водещата задаваше въпроси наравно със зрителите и отворената жива телефонна линия, а Ани отговаряше, без да губи време и посочваше стъпките,

 • Личните лекари искат допълнителни възможности за електронна идентификация на пациентите

  По повод на предстоящото обнародване на Наредба за функционирането на Националната здравноинформационна система (НЗИС), сдружението на общопрактикуващите лекари в България разпространи становище, относно възможностите за електронна идентификация на пациентите при посещение на лечебно заведение.

 • Електронното здравно досие на гражданите

  1.В Националната здравноинформационна система, предмет на правна уредба в Наредба № Н-6 на Министерството на здравеопазването от 21 декември 2022 г. за функционирането на Националната здравноинформационна система, издадена на основание чл. 28 д, ал. 6 от Закона за здравето, се събира, обработва и съхранява информация за здравното състояние на населението чрез създаване и поддържане на електронен здравен запис на всеки един гражданин.

 • Защо (на практика) нямаме достъп до електронното пациентско досие?

  Основната структура на Националната здравна информационна система (НЗИС) е пациентското досие – здравните записи на всеки, който е получавал медицинска помощ.

 • Нарушени ли са правата ни, в електронна здравна среда?

  Цифровизацията почти напълно навлезе в ежедневието ни и това съвсем естествено засегна и здравната система. Така едновременно твърде закъсняло и много на бързо, беше създадена българската електронна здравна система - НЗИС,

 • Ако пациентът можеше да види, сигурно щеше да разкаже

  Схема за стотици хиляди източени от НЗОК, няколко лекари и много пропуски на контролната дейност на институциите. Това са само част от нещата, които станаха ясни от случая в Пловдив. Но между сензацията и възмущението от тази неморалност, пропускаме може би най-важния въпрос, който поставя този случай:
  „Защо пациентите не знаят?“

Нашият офис се намира тук:

АНКЕТА

Спазват ли се правата на пациентите в България?