Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни

drugs limitБългарският лекарски съюз е получил Пряко съобщение до медицинските специалисти с актуализирани препоръки относно риска от гангрена на Фурние (некротизиращ фасциит на перинеума) при употребата на лекарствени продукти от групата на инхибиторите на SGLT2 (канаглифлозин, дапаглифлозин, емпаглифлозини ертуглифлозин) при пациенти с диабет. То е подписано от представителите на 4 големи фармацевтични компании, които внасят у нас медикаменти от тази група. ИАЛ се обръща към съсловната организация с молба съобщението да бъде разпространено до всички регионални лекарски колегии, за да бъде гарантирана навременна информираност на лекарите за проблема.

 

В писмото се припомня, че в ЕС са одобрени за употреба следните инхибитори на SGLT2: Edistride (dapagliflozin), Forxiga (dapagliflozin), Ebymect (dapagliflozin/metformin), Xigduo (dapagliflozin /metformin), Qtern (dapagliflozin / saxagliptin), Invokana (canagliflozin), Vokanamet (canagliflozin / metformin), Jardiance (empagliflozin), Synjardy (empagliflozin / metformin), Glyxambi (empagliflozin / linagliptin), Steglatro (ertugliflozin), Segluromet (ertugliflozin / metformin) и Steglujan (ertugliflozin / sitagliptin).

Актуализираните препоръки имат за цел да обърнат внимание на медицинските специалисти, че употребата на инхибиторите на SGLT2 (канаглифлозин, дапаглифлозин, емпаглифлозин и ертуглифлозин) се свързва с риск от възникване на некротизиращ фасциит на перинеума - гангрена на Фурние, което налага повишено внимание към пациенти, получаващи това лечение. Също така в тях се отправя молба към лекарите незабавно да информират здравните власти за установени нежелани лекарствени реакции чрез националната система за съобщаване в Изпълнителната агенция по лекарствата.

В препоръките се посочва, че има установени пост-маркетингови случаи на гангрена на Фурние (некротизиращ фасциит на перинеума) са били свързани с употребатана инхибитори на SGLT2. От фармакомпаниите припомнят, че гангрената на Фурние е рядка, но сериозна и потенциално животозастрашаваща инфекция, а урогенитална инфекция или перинеален абсцес могат да предшестват некротизиращия фасциит.

 

Отправя се съвет към лекарите да насочват без забавяне пациентите си за медицинска помощ, ако установят, че са налице силна болка, болезненост, зачервяване или оток в гениталната или перинеалната област, придружени с фебрилитет или отпадналост. Ако се подозирана гангрена на Фурние, препоръката е да бъде прекъснат приема на SGLT2 инхибитора и незабавно да се назначи лечение, включващо прилагането на антибиотик и хирургичен дебридман.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up