Сряда, Юли 17, 2019

lekarstva200Електронната система за контрол върху паралелния износ на лекарства ще бъде тествана до дни, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред журналисти при откриването на конференцията „Национална система за верификация на лекарства“ днес.

Системата вече е разработена и следващата седмица ще се тества с участниците в бизнес процеса, уточни Жени Начева. Тя увери, че ще бъде даден срок, така че всички участници да могат да въведат първоначалната информация в системата и когато тя започне да работи безпроблемно, ще бъде въведена в експлоатация.

Чрез тази система Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще следи наличностите в страната. Тя ще бъде основен инструмент за събиране и предоставяне на информация за движението и количествата на лекарствата в реално време. Всички участници в процеса на лекарствоснабдяване ще имат задължението да подават такива данни, а според експерти въвеждането й ще допринесе за това бързо да се установи дали има недостиг на определени лекарства. Задължение на търговците на дребно и дистрибуторите ще бъде всеки ден да отчитат продадените и получени количества лекарства от Позитивния лекарствен списък, които се отпускат по лекарско предписание.

Зам-министърът припомни, че вече е обявена обществена поръчка за изработване на електронна рецепта. Тя ще бъде част от националната интегрирана информационна система в здравеопазването, която трябва да гарантира прозрачност на процесите.

Жени Начева се спря и на темата за националната система за верификация, като подчерта, че главната цел на този механизъм е да бъде елиминиран рискът от от разпространение на фалшиви лекарства, Тя увери, че властите не желаят да създават смут в системата на снабдяване с медикаменти, налагайки санкции от първия ден, в който верификацията влиза в сила. Според зам.-министъра ще бъде гарантиран преходен период от няколко месеца.

„По никакъв начин не трябва да се допуска отказ за лечение на пациенти или осигуряването на лекарства за тях, както и тежест върху пациента заради въвеждането на верификацията“, посочи Жени Начева.

На конференцията днес бяха представени и данни за готовността на националната система за верификация. Съобщено бе, че до момента в нея са въведени 10 млн.сериализирани опаковки лекарства, включени са 1500 аптеки, от които 96 болнични, над 70 търговци на едро, 180 притежатели на разрешение за употреба (фармацевтични компании) и 15 сертифицирани IT доставчици. Картината обаче е много динамична и се променя бързо, допълниха организаторите на конференцията от Българската организация за верификация на лекарства (БОВЛ). Оттам припомниха, че системата за контрол на недостига на лекарствени продукти и ограничаване на паралелния износ трябва да стартира от 12 февруари, а системата за верификация на лекарствата – от 9 февруари.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up