Сряда, Януари 29, 2020

ananiev parlament"На настоящия етап няма нормативна регламентация, с която диагностично- лечебните дейности и осигуряването на лекарствени продукти за пациенти с редки заболявания да бъдат осъществени по отделен ред от тези на останалите заболявания“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на редовния петъчен парламентарен контрол в отговор на въпрос на народния представител проф. Георги Михайлов от „БСП за България“.

Той уточни, че за 2018 г. НЗОК ще заплати над 114 млн. лв. за лечението на 6113 пациенти с редки заболявания. Министърът бе категоричен, че през последните години редките болести са се утвърдили като приоритетна област в българското здравеопазване. Кирил Ананиев отчете, че в края на 2018 г. в списъка на редките болести са включени общо 135 заболявания. По неговите думи в началото на 2019 г. в него са добавени заболяванията спинална мускулна атрофия тип 1,2 и 3, с което общият брой на редките заболявания е достигнал 138.

"Към настоящия момент в списъка на заболяванията за домашно лечение са включени 73 редки заболявания, като НЗОК заплаща терапията за тях. През последните 5 години заплатената от НЗОК сума за редки заболявания се е удвоила", обясни Кирил Ананиев и посочи, че голяма част от тези лекарства са иновативни и високотехнологични постижения в областта на фармацията и медицината.

Според народния представител проф. Георги Михайлов темповете, с които се попълва списъка на редките заболявания, който се обсъжда за пълно или частично реимбурсиране са незадоволителни. ,,Длъжен съм да ви заявя като специалист, че броят на редките заболявани в света е около 7 хиляди, така че цифрата 135 или 138 далеч не изчерпва нито списъка , нито проблема''- заяви той. По неговите думи създаването на Комисията за редки болести е трябвало да реши проблема и държавата да изработи стратегия, в която ясно да се посочва които заболявания държавата да плаща частично или пълно лечение. Така се е стигнало до създаването на т.нар ,,медицинска емиграция''.Проф. Георги Михайлов репликира министъра като отбеляза, че според него стратегията да бъде прехвърлена отговорността за лечението на тези пациенти, респективно и финансирането, върху НЗОК, е дълбоко неправилна.

„НЗОК на практика е финансов орган с възможности след оценка от страна на МЗ да извършва плащания по определени направления на клиничната медицина“. Проф. Михайлов бе категоричен, че в случая с редките болести е необходима много сериозна държавна визия, а не участие на НЗОК. Депутатът посочи като пример Полша, където преди години е била въведена държавна стратегия за лечение на пациентите с вродени коагулопатии и тази мярка е довела до двукратно намаляване на средствата, изразходвани за тях за четири години.

?????????????? ?? ???????????????? ???? ?? ??????? ????????????? ?? ???????? ????????? ?? ??????? ??????? ? ???, ??? ?? ??????, ?? ???? ?????? ????????? ??-??????????? ?? ???????, ????????? ?????? ???????? ???????.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up