Събота, Декември 14, 2019

antibiotics combineOKЕфективността на антибиотиците може да бъде променена, като се комбинират помежду си, с други лекарства или дори с хранителни добавки. В зависимост от бактериалните видове, някои комбинации пречат на антибиотиците да работят до пълния си потенциал, докато други започват да побеждават антибиотичната резистентност, съобщават изследователите и сътрудниците на Европейската лаборатория по молекулярна биология/ЕЛМБ/ в списание "Природа" на 4 юли.

В първия мащабен скрининг по рода си, учените обобщиха почти 3000 лекарствени комбинации върху три различни болестотворни бактерии. Изследването бе ръководено от лидера на групата в ЕЛМБ Насос Тис.
Прекаленото използване и злоупотребата с антибиотици доведе до широко разпространена антибиотична резистентност. Специфичните комбинации от лекарства могат да помогнат в борбата с резистентни към мултирезистентни бактериални инфекции, но те са до голяма степен неизследвани и рядко се използват в клиниките. Ето защо в настоящия доклад екипът систематично изследва ефекта на антибиотиците, свързани с други, както и с други лекарства и хранителни добавки при различни видове.


Докато много от изследваните лекарствени комбинации намаляват ефекта на антибиотиците, има над 500 лекарствени комбинации, които подобряват изхода от антибиотиците. Изборът от тези положителни сдвоявания също беше тестван в резистентни към много лекарства бактерии, изолирани от инфектирани пациенти в болница, и се установи, че подобряват антибиотичните ефекти.Когато ванилинът - съединението, което дава на ванилията, отличителния му вкус - се свързва с един конкретен антибиотик, известен като спектиномицин, той помага на антибиотика да влезе в бактериални клетки и да потиска растежа им. Спектномицин първоначално е бил разработен в началото на 60-те години за лечение на гонорея, но рядко се използва в днешно време поради бактериалната резистентност, която се е развила срещу него. Въпреки това, в комбинация с ванилин може да стане отново клинично релевантно и да се използва за други микроби, причиняващи заболяване. "От изследваните комбинации това беше едно от най-ефективните и обещаващи синергии, които идентифицирахме", казва Ана Рита Брошадо, първият автор и научен изследовател в ЕЛМБ. Двойките като това биха могли да разширят арсенала от оръжия във войната срещу антибиотична устойчивост.
Любопитно обаче е, че ванилинът намалява ефекта на много други видове антибиотици. Проучването показва, че ванилинът действа по аналогичен начин на аспирина, за да намали активността на много антибиотици - въпреки че ефектите му в човешките клетки не са тествани, те най-вероятно са различни.
Според Насос Тапас , комбинации от лекарства, които намаляват ефекта на антибиотиците, биха могли да бъдат полезни и за човешкото здраве. "Антибиотиците могат да доведат до съпътстващи увреждания и нежелани реакции, защото са насочени и към здрави бактерии, но ефектите на тези лекарствени комбинации са силно селективни и често засягат само няколко бактериални вида. В бъдеще бихме могли да използваме комбинации от лекарства, вредните ефекти на антибиотиците върху здравите бактерии.Това също така ще намали развитието на резистентност към антибиотици, тъй като здравите бактерии няма да бъдат подложени на натиск за развитие на антибиотична резистентност, която по-късно може да се прехвърли на опасни бактерии.
Това изследване е първият широкомащабен скрининг на лекарствени комбинации в различни бактериални видове в лабораторията. Използваните съединения вече са одобрени за безопасна употреба при хора, но все още се изискват проучвания при мишки и клинични проучвания, за да се изследва ефективността на отделните лекарствени комбинации при хора. В допълнение към идентифицирането на нови лекарствени комбинации, размерът на това изследване позволи на учените да разберат някои от общите принципи на взаимодействията между лекарствата. Това ще позволи по-рационален подбор на лекарствените двойки в бъдеще и може да бъде широко приложим и за други терапевтични области.

Източник: European Molecular Biology Laboratory

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up