Неделя, Октомври 17, 2021
Follow Us
FDA предупреди за повишен риск от сърдечни проблеми и рак при JAK инхибиторите

Американският регулатор по лекарствата FDA поиска от Pfizer , Eli Lilly & Co и AbbVie да включат информация за рисковете от сериозни състояния и смърт при използването на техни лекарства известни като JAK инхибитори. - предаде агенция Ройтерс


Предупрежденията произтичат от прегледа на Американската администрация по храните и лекарствата над лекарството за артрит на Pfizer Xeljanz, след като първоначалните резултати от проучване през февруари показаха повишен риск от сериозни сърдечни проблеми и рак при употребата му.
Pfizer каза, че актуализацията ще внесе важна яснота за доставчиците на здравни услуги относно профила риск/полза на Xeljanz.


JAK инхибиторите, като Xeljanz, блокират ензимите, причиняващи възпаление, известни като кинази на Янус, и  се сочат като една от възможните причини за автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и улцерозен колит.

FDA заяви, че лекарството на Lilly Olumiant и AbbVie's Rinvoq имат сходни оперативни механизми, което води до възможността за поява на същите рискове, каквито са наблюдавани в изпитването за безопасност на Xeljanz.
В момента FDA преглежда заявленията на AbbVie за по -широко използване на лекарството за ревматоиден артрит Rinvoq при пациенти с активен псориатичен артрит, атопичен дерматит и анкилозиращ спондилит.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up