Петък, Септември 30, 2022
Follow Us

Спънките около построяването на Нова детска болница не започва сега. Всъщност, без да изпадаме в подробности, процесът протече като добре познатото „танго“ на бившите управляващи напред назад, завъртане, аплодисменти и накрая нищо. Или: ще строим, ще дострояваме, ще бутаме, ще строим и накрая нищо.

Последният път, когато темата беше широко обсъждане в медийното пространство беше преди 1 година без един месец, тогава бившият здравен министър, проф. Костадин Ангелов, след проведена среща увери, че до 6 месеца, старата сграда ще бъде съборена и ще започне изграждането на нова. Това трябваше да стане механично, етаж по етаж, пред очите ни. Новата детска болница щеше да се случи пред очите ни.

Обеща и създаването на обществен съвет, мнението на който нямаше да има задължителен характер, но все пак щеше да го има. Щеше.

 " ANGELOVРазрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца, което няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта. Сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живущите в района да не търпят вреди", каза Ангелов. Изпълнителният директор на "Главболгарстрой" Мая Пенчева пое ангажимент, че срокът от 42 месеца за реализирането на проекта ще бъде спазен, ще бъде спазена и финансовата рамка от 78 млн. лева без ДДС или близо 100 млн. лв. с ДДС.
 Това, което ще направим ще се случва пред очите на всички Ще бъде създаден и обществен съвет с представители на различни медицински специалности, на здравните институции, на граждански и пациентски организации, включително на инициативата "За истинска детска болница", която се пребори детската болница да не се изгражда върху старото скеле." 

След тази среща, последваха обещанията аплодисментите и след това нищото. Пред очите ни не само не започна да се строи, но и за последващите шест месеца, до март 2021, изцяло под управлението на министър Ангелов, старата сграда не беше съборена, никой не я приближи, не я подчукна, не започна да я събаря. За цялото това нищо министерството е платило 9млн.После настана тишина. Тишината продължи почти една година, докато служебното правителство не проговори и не попита защо са платени 9млн. и защо нищо не е свършено.
Според министъра на регионалното развитие Виолета Комитова, скелетът на сграда не може да стане болница и не може да се ползва за нуждите на здравеопазването . Това е факт от 2011г.,, било е ясно, когато през 2019. Тогавашният министър Ананиев подписва договор за дострояване. Било е ясно и когато следващият министър повежда гореспоменатата среща. Както е било ясно че няма проект, анализ на нуждите и тн. Въпреки това обществото получи голямо обещание, че до март тази година сградата ще бъде съборена. Беше му обещано и беше излъгано.

" През komitova2011 г. във влезлия в сила план за застрояване на Медицинска академия сградата е предвидена за събаряне. Този план има силата за закон. Още през 2004 г. има становище, че тази сграда не може да се използва за нуждите на здравеопазването” В плана е предвидено още през 2011 г. сградата да бъде съборена и на нейно място да бъде построена друга. Някакви хора са се поставили над закона и са решили да я реконструират”.

След като тишината беше нарушена от служебното правителство, мълчанието на бившите управляващи рязко се превърна в обвинителна тирада със силно демонстративна загриженост за здравето на българските дечица.
Шокиращо е, че от трибуната на НС те все още задават въпроса „ Защо договорът с ГБС е прекратен.

ANGELOV " Прекратявате договор на каква база? Какви са аргументите, имате ли терен или отново пожелания и виждания? Или просто прекратявате процедурата, без да си давате сметка че нови ще отнемат близо десетилетия? Как ще обясните изгубените милиони, колко време и пари трябва да бъдат пропилени”

 

Очевидно от това изказване е, че аргументите, че не за шест, а за единадесет месеца, сградата не само не е съборена, а не и докосната не са достатъчен. Не е достатъчен и аргументът, че при положение, че не е докосната, са платени 9млн. Необясним е и въпросът, защо след като и плащането на деветте милиона и бездействието са се случили по време на управлението на проф. Ангелов, сега самият той иска настоящият министър да обясни изгубените време и милиони. Истината е, че ако в случая има нещо осквернено, това е практиката българското здравеопазване да бъде ползвано за нечия дойна крава. И да, наистина са засегнати нечии финансови интереси, а чии са тези интереси е видно от подписаните договори, платените аванси и (не) свършената работа

Така „Мениджърите“ от предишното управление (както сами се наричат), завариха скелет, оставиха същия скелет и платиха 9 млн. за това.
Имаха възможност да направят и друго. Още, когато по настояване на Национална инициатива  за истинска детска болница“ спечелиха битката сградата да не бъде достроявана и санирана, а да бъде построена отново, те настояваха и тогавашният министър Ананиев да прекрати договора с ГБС. Той обаче не посмя и заяви пред медиите:

ananiev kirilНе мога да се съглася, че аз трябва да прекратя договора, който е минал през цялата процедура и е доказано, че в нея няма нарушения и да се започне отново с обявяване на международен конкурс. Това означава, че до края на живота си не трябва да изляза от съдебната зала". 

Имаха възможност да изготвят анализ на нуждите, да сформират дълго обещавания обществен съвет, да зададат първи въпросите: „защо по строежа не се работи“ „ за какво са похарчени 9те милиона“. Но не го направиха.
За съжаление българските деца, продължават да са единствените в Европа, които нямат детска болница. Родителите им продължават да спят по дюшеци и столове и да обикалят от едно лечебно заведение в друго в търсена на различни специалисти. Здравната каса продължава да плаща милиони всяка година за лечение в чужбина и те съвсем не са достатъчни за всички деца, които имат нужда. България все още е на челните места по детска смъртност в Европа.
И пак за съжаление, никой от горните факти не успява да обедини политическите представителства у нас. Нито да ги засрами и да накара да замълчат. Защото всичко, което дължим на децата в българските болници е едно голямо извинение за лъжите през последните 10 години и много истински усилия след това.

Какво е мнението ви за общинските болници?
 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up