Вторник, Август 16, 2022
Follow Us

„Моментът за поставянето на ваксина беше още когато се появиха първите ваксини“, каза пред БНР председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.


По повод започналата информационна кампания за ваксинирането от страна на съсловни и пациентски организации, проф. Сербезова посочи, че такава е трябвало да има от страна на държава още в началото на пандемията, за да се обясни всичко на обществото относно ваксините:

„Да се обясни как бяха разработени ваксините, кратки ли са били сроковете, за да не се появява конспиративна информация, за тяхната безопасност, ефективност. Основно трябваше да се работи за мотивацията за ваксинацията“, посочи още проф. Сербезова.

„А фармацевтите се включваме в тази кампания, защото сме много близко до потребителите, ние от години настояваме, както в много държави фармацевтите са ангажирани с различни дейности по фармацевтични грижи, това да стане и у нас – за по адекватно здравно информиране на населението.

Ниският имунизационен обхват сега не се дължи само конкретно на тази пандемия, но и поради това, че години наред у нас се неглижира ниската здравна култура и просвета на населението. Неглижиране на здравното образование от ранна детска възраст“, поясни още проф. Сербезова.

"Фармацевтите биха могли да имат по-активна роля в процеса на ваксинирането, но това трябва да стане държавна политика. Но информацията за ваксините трябва да се предоставя на достъпен език за хората. Това важи и за лекарствата и ролята на генетично модифицирани организми в тяхното производство, това важи сега и за новия вид РНК ваксини, защо бяха по-кратки сроковете сега за създаването на тези ваксини", заяви още проф. Сербезова.

"За тези кратки срокове за РНК ваксините не е направен компромис с качеството и безопасността, защото е използван подход на последователен преглед на информацията, която е налична, поради което бяха съкратени тези срокове, както и към компаниите, които представиха тези продукти за пускане на пазара, се предявиха доста сериозни изисквания по отношение на безопасността и те всеки месец предоставят такъв доклад. Както и, че тези ваксини са разработвани още през 90-те години за борба с някои ракови заболявания - тоест технологията не е нова", поясни още експертът.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Спазват ли се правата на здравно осигурените в черноморските ни курорти?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up